Úterý, 19. března 2024

Přichází pomoc s výběrem neškodlivé kosmetiky

 Bez kosmetických produktů a drogerie se v dnešní době už neobejdeme...

Přichází pomoc s výběrem neškodlivé kosmetiky

Všimli si toho i výrobci, kteří se snaží vyrábět stále účinnější a uživatelsky přívětivější produkty s ohledem na co nejnižší náklady při výrobě. V praxi to znamená, že používají syntetické snadno vyrobitelné sloučeniny se stabilními vlastnostmi pro jejich účely třeba z ropy. Jedním příkladem za všechny mohou být hormonálně aktivní látky (endokrinní disruptory) zasahující do přirozené rovnováhy hormonů v tělech člověka i zvířat. Mohou způsobovat poruchy plodnosti, vývojové vady, nádorová onemocnění, narušení imunity nebo psychická onemocnění. Za hormonálně aktivní látky mohou být podle některých zdrojů a studií považovány: BORIC ACID, Methyparaben, Triclosan, BHT, Ethylhexyl Methoxycinnamate a další látky vyskytující se v deodorantech, opalovacích krémech, šamponech, čisticích prostředcích a podobně. Jak si vybrat kosmetiku, která neuškodí ani vám a neublíží ani životnímu prostředí? Připravuje se projekt, který vám pomůže s výběrem.

Látky nebezpečné i neznámé

Že se některé látky používané v kosmetice a drogistických výrobcích kumulují v půdě, tělech živočichů a rostlin, již částečně víme. Ale otázka, jaké to má dopady co se stane, až hrnec přeteče a koncentrace látek bude nadměrná a toxická? Škody mohou být fatální a nevratné. Podobně jako Rachel Carsonová, autorka knihy Mlčící jaro z roku 1962, varovala před negativními dopady používání pesticidů, snaží se celá řada organizací šířit osvětu ohledně používání kosmetiky obsahující zatím málo prozkoumané látky. Některé jsou již potvrzené, o účincích jiných se zatím neví, ale přesto se používají. O přemíře obezřetnosti rozhodně nemůže být řeč.

Chcete být tím, kdo pomůže zastavit ničení vlastního těla i planety?

Stačí udělat malý krok a zajímat se o to, co nakupujete. Díky aplikaci Greenscan, která provede analýzu složení a zhodnotí zdravotní nezávadnost, se nemusíte nazpaměť učit dlouhý seznam nevhodných látek a jejich často používaných synonym. Výrobci jsou totiž mazaní a tvrzení na obalu, že se jedná o ,,přírodní" produkt nemusí být pravdivé a vzadu ve složení najdete složité názvy odkazující na látky, které jsou nebo mohou být toxické.

Jak funguje aplikace Greenscan pro analýzu složení kosmeticky?

Vyberte si kosmetiku, oskenujte její čárový kód a obratem vám vyjede přehled potenciálně nebezpečných látek. Aplikace vám doporučí i vhodné neškodné alternativy podle vašich požadavků, které si nastavíte jako například že chcete výrobky určené pro vegany, pro alergiky, pro suchou pokožku, pro ekzematickou pokožku, barvené vlasy, pro muže, certifikované výrobky (Fair Trade, CPK, Ecocetr, Liping Bunny, PETA)

Pomozte dotáhnout projekt do konce a přispějte libovolnou částkou na portálu Hithit. Tým projektu Greenscan dosud věnoval neuvěřitelné množství volného času, aby pomohl změnit svět k lepšímu. Teď je řada na vás. Za odměnu si můžete vybrat z lákavých odměn, z nichž je většina orientována pro všechny ekologicky smýšlející lidi. Když se vše podaří, budete si moci zdarma stáhnout aplikaci, která se stane vaším rádcem při nakupování drogerie šetrné k životnímu prostředí a vašemu tělu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů