Úterý, 19. března 2024

Změna klimatu žádá novou úpravu spolupráce s Německem v oblasti vod

Změna klimatu žádá novou úpravu spolupráce s Německem v oblasti vod

Dodatkovou dohodu o úpravě některých společných otázek spojených s výstavbou a provozem nádrže v údolí potoka Flöha u Rauschenbachu mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo/1/ včera podepsala Christiana Markert, zástupkyně velvyslance SRN v České republice a Berenika Peštová, náměstkyně MŽP pro řízení sekce technické ochrany životního prostředí.

Hlavním důvodem pro sjednání Dodatkové dohody je nutnost reagovat na změnu vodního režimu podle nového manipulačního řádu nádrže Rauschenbach, která se nachází na německé straně hranice poblíže obce Český Jiřetín. Kóta hladiny a manipulační řád se mění v důsledku pohybu vodních toků způsobených změnou klimatu. Po povodni roku 2002, která způsobila ve Svobodném státu Sasko ničivé škody, bylo nutné provést optimalizační výpočty pro vodní nádrže a upravit jejich manipulační režim tak, aby i nadále spolehlivě zásobovaly obyvatele pitnou vodou, ale zároveň aby se zvětšil prostor nádrže pro případné povodňové situace. Při této příležitosti se také setkal nově jmenovaný velvyslanec SRN v České republice Christoph Israng s náměstkem pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů Vladislavem Smržem. Jejich jednání se týkalo česko-německé spolupráce v oblasti životního prostředí, zejména spolupráce národních parků na společných hranicích, spolupráce v oblasti ochrany vod a při ochraně ovzduší.

Poznámky:

/1/ Původní dohoda byla podepsána 9. prosince 1961 mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Německé demokratické republiky. Podpis Dodatkové dohody, která je z hlediska ČR smlouvou vládní kategorie, je výsledkem dlouhotrvající úspěšné spolupráce na hraničních vodách. Smlouva vstupuje v platnost dnem podpisu.

https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/bilateralni_spoluprace/$FILE/omv-prehled_bil_dohod-leden2016.pdf

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů