Úterý, 19. března 2024

Tématem Dnů evropského dědictví letos budou památky a příroda

Tématem Dnů evropského dědictví letos budou památky a příroda

Tématem Dnů evropského dědictví letos budou památky a příroda. Slavnostně akce začne 8. září v historickém městě Chrudimi, které sousedí s geologicky cenným územím Železné hory. Novinářům dnes 24. ročník celoevropské akce zaměřené na památky představili její pořadatelé. V týdnu od 7. do 17. září bude otevřeno přes 800 památek a připraveno 200 doprovodných akcí po celé zemi.

Ředitel odboru památkové péče ministerstva kultury Jiří Vajčner připomněl, že z více než 1073 památek zapsaných na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je jen 35 kombinujících přírodu a památky. V Evropě jde například o horskou lokalitu Mont Perdu v Pyrenejích, kde na vysokohorských loukách přežívá původní zemědělský způsob života. Podobně je kvůli přírodě i lidem chráněná také oblast Laponska.

"Česká veřejnost památky miluje. Měli bychom se ale také snažit, aby jim památkám více rozuměla. Aby nedocházelo k takovým věcem jako spontánní bourání vil na Ořechovce a podobně," řekl předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Libor Honzárek (TOP 09). Na webu sdružení je uvedený také podrobný program všech akcí a mapa zapojených památek.

Historické památky a okolní přírodu v sobě propojuje také město Chrudim, které leží v těsném sousedství geologicky významné lokality nazvané Geopark Železné hory. "Naše město leží na kraji moře. Tedy druhohorního moře," vysvětlil starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK-ED).

Národní zahájení Dnů Evropského dědictví už město hostilo v roce 2005. Pro letošní rok připravilo na celý víkend bohatý program, otevřou se místní památky a připravený je také festival folklorních souborů. Přírodu do něj vnese například komentovaná procházka naučnou stezkou Horkami u Skutče zaměřené na těžbu žuly a celý víkend ukončí Lesní slavnost v rekreačních lesích Podhůra poblíž města.

Velké oslavy se chystají také na příští rok. "Na jaře letošního roku EU rozhodla, že příští rok bude celoevropským rokem Evropského kulturního dědictví. V České republice mu bude dominovat trojice významných výročí - roky 1918, 1968 a 1993," uvedla náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů