zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

V Itálii zkouší jíst medúzy, ty zamořují pláže na jihu země

24.09.2017
Biopotraviny
V Itálii zkouší jíst medúzy, ty zamořují pláže na jihu země

Čím dál teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu v roce 2015 otevřelo bránu pro invazi medúz k italským břehům. Evropská komise považuje jejich rostoucí populaci za obrovskou hrozbu a turisté na jihu Itálie se kvůli nim bojí koupat v moři. Podle profesora zoologie Stefana Piraina už je medúz tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit žít. Například tak, že je zařadí do svého jídelníčku, napsal americký list The New York Times.

"Jejich počet nejde snížit," domnívá se profesor Piraino. Dodal, že jej lze pouze udržovat na určité hladině. V důsledku globálního oteplování jsou italská moře teplejší po delší dobu, což odpudivým mořským tvorům vyhovuje, stejně jako znečištění vody, píše NYT. "Představte si biomasu o objemu největšího ropného tankeru na světě," ilustruje středomořskou populaci medúz Piraino.

Italský zoolog proto s penězi od Evropské komise založil iniciativu Go Jelly, jejímž cílem je nalézt pro obrovské množství medúz využití. Podle něj lze živočichy použít při léčbě nádorů nebo jako zdroj kolagenu. A potom je lze také jíst.

Způsoby jejich chutného zpracování hledá Pirainova manželka a pracovnice italského Vědeckého ústavu výroby jídla Antonella Leoneová. Podle ní by Italové mohli medúzám přijít na chuť, jako se to již stalo v Číně a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že i Italové se v minulosti přizpůsobili okolnostem, když začali zpracovávat jiný invazivní druh - rajče.

Konzumaci medúz od nového roku ulehčí evropská právní úprava, která uvolňuje pravidla pro distribuci tzv. "nových potravin". Italské ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu vyžaduje důkladný výzkum a testování, protože středomořské medúzy nejsou stejné jako ty, které se konzumují v Asii.

Piraina s Leoneovou tak ještě čeká spousta práce, poznamenává NYT. Již nyní ale vymýšlejí způsoby, jak učinit medúzy gurmánsky atraktivní, a to ve spolupráci s restaurací Lo Scacciapensieri ve městě Lecce. Tamní kuchaři zkouší medúzy smažit, grilovat, či podávají uvařené s rukolou a čerstvým fíkem na vyvážení výrazně slané chuti. Podle Piraina má maso medúz vysoký podíl bílkovin a omega-3 mastných kyselin. "Je to vynikající," tvrdí zoolog, zatímco si do úst vkládá kousek smažené medúzy.

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
E-expert, spol. s r.o.
25
10. 2017
25-27.10.2017 - Konference
Hotel SOREA MÁJ, Liptovský Ján, Slovensko
INISOFT s.r.o.
31
10. 2017
31.10.2017 - Seminář, školení
Praha, ČVÚT
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí