Úterý, 19. března 2024

Největší bezobalový obchod v Česku otevřel na Praze 6

Největší bezobalový obchod v Česku otevřel na Praze 6

Přestřižením pečetní pásky oficiálně otevřela včera, v úterý 19. 9. druhá pražská pobočka Bezobalu v ulici Pod Kaštany 5. Oproti prvnímu obchodu ve dvorku na Bělehradské 96 má trojnásobnou rozlohu a nabízí možnost samoobsluhy a širší sortiment, včetně čerstvých potravin a drogerie. Bude sloužit i jako první školící centrum pro zájemce o otevření dalších bezobalových obchodů v Česku.

,,Nová prodejna je zásadní metou ve vývoji projektu - konečně máme velký obchod o rozloze 127 m2 (včetně zázemí se skladem, mycím centrem a kanceláří), s širokým sortimentem a možností samoobsluhy, navíc skvěle situovaný mezi Letnou a Dejvicemi. Seženete tu takřka vše potřebné na jednom místě a bez obalu. Zatím máme v sortimentu přes 400 položek, ale hodláme jej rozšířit až na 1000 položek a kromě potravin v nejvyšší kvalitě nabídnout i cenově dostupnější alternativy v konvenční kvalitě." Říká Ondřej Tesař, vedoucí nové pobočky.

Kreativec a mluvčí Bezobalu Petr Hanzel k tomu dodává: ,,Tím se přiblížíme i početné cílové skupině mainstreamových zákazníků. Právě u nich je totiž, při změně jejich spotřebitelských návyků, potenciál výrazného dopadu. K ní je nemotivujeme pouze ekologickými argumenty, ale i ekonomickými výhodami či designovou atraktivitou bezobalového nakupování. Nechceme totiž přesvědčovat již přesvědčené, což se velmi často děje u mnoha ekologických iniciativ, které stále oslovují především alternativní populaci, jelikož mainstreamové publikum odradí svým moralizujícím komunikačním stylem. Proto se v Bezobalu snažíme komunikovat pozitivní, atraktivní a pokud možno i zábavnou formou jako například v kampani s lidmi obalovými cosemistalo.cz, která vyvrcholila právě dnes, otevřením nové pobočky."

,,Hlavně z těchto důvodů již budeme naše prodejny provozovat obchodně standardním způsobem, tedy pod hlavičkou Nekonzum s. r. o., jejímž zakladatelem a hlavním podílníkem je právě Bezobalu, z. ú. Chceme se tak vyhnout domněnkám o tom, nakolik je obchod svým ziskem skutečně soběstačný a zda ho náhodou nedotujeme granty. Takové dotazy totiž zaznívaly na první prodejnu na Praze 2, která je již však také zcela finančně soběstačná. Chceme tedy do světa vyslat jasný signál, že provozováním bezobalového obchodu se i v ČR uživíte, stejně jako jiným podnikáním." dodává finanční manažer obchodů Bezobalu, Jiří Sedlák.

Nová pobočka Bezobalu bude sloužit i jako školící centrum. Na mediálně známou organizaci se totiž od vzniku prvního, testovacího obchodu v roce 2014 obrací mnoho zájemců, kteří chtějí otevřít vlastní bezobalové obchody ve svých regionech. ,,Aktuálně už jich registrujeme přes dvě stě a každým týdnem přibývají. Přiznáváme, že nás zaskočila míra a nárůst zájmu. Byť jde o příjemné překvapení, uvědomili jsme si, není v našich kapacitách se každému věnovat individuálně, na úkor naší vlastní práce. Nová pobočka se proto stane i školícím střediskem, v kterém jim budeme předávat své know-how. Za poslední rok již několik obchodů po konzultacích s námi vzniklo - například Olomouc bez obalu či Kosí Zob v pražském Slivenci. Letos v létě jsme provedli první, pilotní školení sedmi zájemců, kteří již brzy otevřou své obchody například v Opavě či Jihlavě." vysvětluje Adéla Krejčí, která má v Bezobalu program školení na starosti.

,,Letos jsme na tento projekt získali první grant od Ministerstva životního prostředí a na další rok chceme podat žádosti o další dotace, aby byl program školení pro zájemce finančně co nejdostupnější. Přiblížíme se tak ostatním evropským státům, v nichž každým rokem přibývají desítky Zero Waste obchodů, které mapuje web bepakt.com. Školící centrum je velký krok pro Bezobalu, ale obrovský krok pro Zero Waste hnutí v ČR. Jsme šťastní, že se daří bezodpadový koncept šířit do celé země. Je to hlavní záměr, s kterým jsme Bezobalu založili." doplňuje Hanzel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů