Úterý, 19. března 2024

Jihočeši vytřídili za první pololetí 37 tun baterií, méně než loni

Jihočeši vytřídili za první pololetí 37 tun baterií, méně než loni

Jihočeši odevzdali v první polovině letošního roku k recyklaci 36,9 tuny použitých baterií. Je to meziročně o sedm procent méně. Žáci a učitelé jihočeských škol vytřídili přes šest tun baterií. ČTK to dnes sdělila Jana Čechová ze společnosti Ecobat.

Téměř 37 tun baterií znamená v přepočtu 58 gramů na jednoho obyvatele, což zhruba odpovídá 2,3 tužkovým bateriím typu AA. Školy vytřídily meziročně o 40 procent více baterií. "Velkou radost nám dělají zejména jihočeské školy, které jsou zapojené do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět," řekl jednatel neziskové společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Ve školách běží vzdělávací program zaměřený na třídění baterií a drobných elektrospotřebičů, mají sběrné nádoby. Letos se v kraji k projektu připojilo několik nových škol. Mimořádné výsledky má podle Kratochvíla Střední zdravotnická škola a VOŠ zdravotnická v Českých Budějovicích.

Loni se v Jihočeském kraji podařilo vytřídit a k recyklaci odevzdat 81,5 tuny baterií, což představovalo podle Ecobatu rekordní meziroční nárůst o 32 procent. "V dlouhodobém srovnání lze i letošní výsledky považovat za nadprůměrné," řekl Kratochvíl. K nárůstu množství vybraných baterií přispívá to, že sběrná místa jsou dostupnější. "Baterie je dnes možné odevzdat téměř na každém rohu - od červených venkovních kontejnerů, přes obchody, sběrné dvory, sběrná místa na úřadech, ve firmách či ve školách," řekl Kratochvíl. Přehled míst je na webu mapa.ecobat.cz.

V prvním pololetí roku 2017 se v ČR podle statistik společnosti Ecobat podařilo vytřídit a předat k recyklaci 818,4 tuny použitých baterií. V přepočtu odevzdal každý Čech tři tužkové baterie typu AA. "Stejně jako loni i letos musíme splnit normu Evropské unie, která nám ukládá odevzdat k recyklaci minimálně 45 procent baterií, které se dostanou do oběhu," uvedl Kratochvíl.

Ecobat je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. Loni zpětně odebrala 1638 tun baterií, což představuje 45,3 procenta baterií dodaných na trh. Ecobat provozuje přes 20.500 míst zpětného odběru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů