Úterý, 19. března 2024

Výrobní závod na Znojemsku vítězí v bezpečnosti práce

Výrobní závod na Znojemsku vítězí v bezpečnosti práce

V úterý 31. října 2017 získal hodonický závod společnosti Saint-Gobain Adfors CZ cenu za první místo v národní soutěži Profesionál BOZP, kterou každoročně vyhlašuje Výzkumný ústav bezpečnosti práce spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zdravotnictví. Závod zvítězil díky třem unikátním projektům na zvýšení bezpečnosti práce, do které v letošním a loňském roce investoval přes pět milionu korun. Zatímco se Jihomoravský kraj co do počtu úrazů v celorepublikovém srovnání opakovaně umisťuje jako druhý nejhorší, hodonický závod hlásí již přes 600 dnů bez pracovního úrazu. Oblast výroby přitom typicky patří k nejrizikovějším.

V uplynulém roce se hodonický závod zaměřil především na zvýšení bezpečnosti pracovníků při manipulaci s chemickými látkami, práci ve výškách a při údržbě výrobních zařízení. ,,Pro bezpečáka je často výzvou vůbec pochopit legislativní standardy, které je nutné splnit, a uchopit je tak, aby byly srozumitelné pro všechny zaměstnance od managementu až po operátory výroby. K nalezení toho správného způsobu je pro něj přitom důležité dobře znát denní provoz výroby i její pracovníky," uvádí bezpečnostní technik Michal Bystrianský, který je autorem vítězných projektů. Dále dodává, že při úspěšném zvyšování bezpečnosti práce hraje roli nejen otevřená spolupráce a komunikace v rámci podniku, ale také podpora ze strany státních dozorových orgánů, s nimiž by firmy měly vést pravidelný dialog.

Bezpečnost a inovace jsou pro závod Saint-Gobain Adfors CZ v jihomoravských Hodonicích doslova posláním. ,,Jako jedna z mála firem se pravidelně snažíme ve věci bezpečnosti překračovat standardy české legislativy. Inovace bezpečnostních opatření a jejich vylepšování jsou u nás na denním pořádku," uvádí ředitel závodu, čítajícího na 600 zaměstnanců, Ladislav Švach. Noví zaměstnanci například procházejí detailním vstupním školením, při němž se seznamují nejen se základy první pomoci, ale i prevencí rizik a řešením případných krizových situací. K ochraně zdraví pracovníků ve výrobě pak slouží i speciální ochranné pomůcky, které se v základní výbavě skládají z bezpečnostních brýlí, na míru vyrobených ergonomických špuntů do uší, ochranného oděvu a bezpečnostní obuvi v celkové hodnotě převyšující 5 000 korun.

O společnosti ADFORS

Saint-Gobain ADFORS CZ (dříve Saint-Gobain Vertex) je předním výrobcem a zpracovatelem sklovláknitých pramenů v Evropě. Ve svých výrobních závodech v Litomyšli a Hodonicích u Znojma sdružuje primární výrobu skleněného vlákna i jeho následné zpracování. ADFORS CZ nabízí široké portfolio výrobků pro stavebnictví i průmyslové aplikace, jako jsou sklovláknité mřížky (perlinky) ADFORS Vertex(R), pásky FibaTape(R) určené na spoje sádrokartonových desek, sklovláknité tapety Novelio(R) a výztuže do asfaltových vrstev GLASGRID(R). ADFORS CZ zaměstnává více než 1900 pracovníků. Roční obrat v roce 2016 dosáhl 6,8 miliard Kč.

Více informací naleznete na www.adfors.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů