Úterý, 19. března 2024

Začalo hlasování v anketě Alej roku. Zvítězit může jen jedna z 62 adeptek

Začalo hlasování v anketě Alej roku. Zvítězit může jen jedna z 62 adeptek

Podzim už dávno převlékl koruny stromů do pestrých barev. Nastal tedy správný čas vybrat z 62 kandidátů nejkrásnější stromořadí v anketě Alej roku, kterou pořádá spolek Arnika, na webu www.alejroku.cz. Svého zástupce má v letošním ročníku ankety každý kraj. Hlasování skončí 4. prosince a vítězná Alej roku 2017 pak bude vyhlášena začátkem ledna.

Seznam alejí nominovaných v jednotlivých krajích je přílohou této tiskové zprávy

O přízeň veřejnosti se v letošním ročníku ankety uchází 62 alejí, z nichž jen jediná se může stát vítězkou. Záleží jen na hlasech, které mohou lidé poslat své favoritce na webu www.alejroku.cz.

,,Je úžasné vidět, jaký zájem alejím lidé věnují. Projevuje se to i v nepolevujícím úsilí místních lidí chránit a obnovovat ohrožená i zakládat nová stromořadí. I letos jejich úsilí a zájem opět symbolicky odměňujeme krásnými cenami a stromové krásky se těší zájmu širší veřejnosti," říká koordinátorka ankety Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.

Loňské vítězce Kaštance z Hradce Králové stačilo k prvenství mezi 52 favoritkami 1264 hlasů. Letos se nominace sešly ze všech krajů, nejvíce jich pochází z Karlovarského kraje, odkud lidé nominovali 9 stromořadí. Hlasování skončí začátkem prosince, začátkem ledna 2018 pak Arnika vyhlásí vítězku v celostátní soutěži, dále aleje v jednotlivých regionech a nakonec odborná porota vybere nejkrásnější fotografii.

,,Vítězná alej bude důkazem, že v místě dochází k obnovování tradic a ke vzniku tradic nových. Aleje lemující komunikace vedoucí mezi městy a vesnicemi vnímáme jako historické památky, symboly ztotožnění s místem i jako pýchu místní komunity," uzavírá vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

Stejně jako v předchozích ročnících je pro autora vítězné nominace připravena hlavní cena, jímž je let balonem. Vítěz fotografické soutěže se může těšit na tiskárnu značky Epson.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů