Pátek, 26. dubna 2024

Moravská Třebová zbaví zápachu čističku odpadních vod

Moravská Třebová zbaví zápachu čističku odpadních vod

Moravská Třebová na Svitavsku zbaví zápachu čističku odpadních vod v nedalekých Linharticích. Lidé kvůli tomu sepsali i petici. Takzvaná dezodorizace bude stát šest milionů korun. ČTK to dnes sdělil vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.

Radnice žádá o šedesátiprocentní dotaci Státní fond životního prostředí. Pokud uspěje, ve druhém pololetí příštího roku novou technologii zprovozní. Radnice dokončila modernizaci čistírny v roce 2012, projektová dokumentace vznikla před deseti lety. Způsob čištění, kterým čistírna disponuje, podle Netolického zastarává.

"Dnešní technologie umožňují mnohem efektivnější postupy, především s využitím ultrafialového záření. Navržené řešení je poměrně novou, ale již úspěšně vyzkoušenou metodou, jak zápach řešit," řekl Netolický.

Stejnou technologii takzvané fotokatalytické oxidace už mají v čistírnách odpadních vod v České Třebové na Orlickoústecku nebo v Ivančicích u Brna. Zařízení obsahuje katalyzátor a ultrafialové výbojky, které rozbíjejí chemické vazby aromatických látek na molekulární úrovni a mění je na neškodné prvky. "Tento proces umožňuje oxidaci, a tím pádem odstranění zápachu, i u těžko rozložitelných nebo specifických látek, jako jsou hydrogensulfidy, amoniak nebo merkaptany," řekl Netolický.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů