Úterý, 19. března 2024

Novela Veterinárního zákona

Novela Veterinárního zákona

Od 1. 11. 2017 nabývá účinnosti novela veterinárního zákona. Ta přináší řadu změn a to především směrem k chovatelům psů a provozovatelům útulků pro zvířata s cílem usnadnit kontroly těchto zařízení a omezit existenci problémových chovů. Faremním zpracovatelům novela přináší rozvolnění pravidel pro provádění domácích porážek, také rozšíření možností přímého prodeje jejich produkce v režimu prodeje ze dvora.

Dále citujeme Petra Vorlíčka Tiskového mluvčího SVS ČR:

Drobní chovatelé skotu budou moci nově na svých farmách porážet pro spotřebu ve své domácnosti kusy ve věku až do 72 měsíců. Dosud byla tato hranice 24 měsíců. Před porážkou skotu a farmově chovaných jelenovitých již nebudou muset žádat o povolení krajské veterinární správy, ale bude stačit tuto událost nejméně tři dny předem pouze ohlásit. Produkty ze zabijaček bude nyní možno legálně obdarovat širší okruh rodiny, až dosud zákon toto umožňoval pouze v rámci domácnosti. Produkty z domácí porážky skotu musí nadále zůstat v domácnosti chovatele.

Na trzích bude nyní nově možné po vyšetření proškolenou osobou prodávat ulovenou drobnou volně žijící zvěř, jako jsou zajíci či bažanti. Až dosud byl podobný prodej možný pouze přímo spotřebiteli, prostřednictvím maloobchodní prodejny či registrovaného maloobchodního zařízení.

Malé množství živočišných produktů (tak zvaný prodej ze dvora) budou zemědělci moci prodávat v některých případech také přímo do restaurací a jídelen. Možnost uplatnit produkty ze dvora se rozšiřuje na území celé ČR. Menším chovatelům krav a zejména koz finančně i administrativně ulehčí výrazné snížení frekvence povinných vyšetření mléka.

Poslední podobně rozsáhlá novela veterinárního zákona proběhla v roce 2011. Podklady pro aktuální novelizaci byly sbírány již od roku 2013. Samotný legislativní proces probíhal od roku 2015. Materiál byl podroben důkladné odborné diskusi se všemi zainteresovanými stranami.

Zákon č. 264/2017 Sb.
Zákon, kterým se mění zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů

Dnešním dnem nabyl účinnosti zákon o České obchodní inspekci, která významně posílí pravomoci kontrolorů. Kontroloři ČOI budou moci při vybraných kontrolách (předváděcí akce, autobazary, výkupy surovin) používat změněnou identitu. Budou oprávněni vstoupit i do uzamčených skladů, což umožní efektivnější kontrolu např. tržnic. Novinkou bude i povinnost provozovatelů webhostingu identifikovat toho, kdo si webový prostor pronajímá.

Zdroj: Bureau Veritas - www.bureauveritas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů