Sobota, 27. dubna 2024

Zákon o veřejné hydrometeorologické službě zlepší přístupnost dat o kvalitě vod, ovzduší i meteorologii

Zákon o veřejné hydrometeorologické službě zlepší přístupnost dat o kvalitě vod, ovzduší i meteorologii

Poprvé v české legislativě návrh zákona vymezuje veřejnou hydrometeorologickou službu, tedy měření v oblasti kvality ovzduší, meteorologie, klimatologie a hydrologie, jako odbornou službu vykonávanou ve veřejném zájmu. Nově také v případě schválení zákona o ČHMÚ vznikne databáze s otevřenými daty, která bude přístupná veřejnosti. Návrh zákona dnes prošel prvním čtením v poslanecké sněmovně.

,,Naše vláda tímto zákonem pokračuje v trendu modernizace veřejné správy. Díky němu se zlepší přístup k datům, digitalizace veřejného sektoru a poskytování informací o životním prostředí ve formátu otevřených dat. Chceme vytvořit otevřenou databázi, která všechna data a produkty veřejné hydrometeorologické služby zpřístupní všem, jak veřejnosti, akademické sféře, tak i soukromým firmám," vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Zákon o veřejné hydrometeorologické službě reguluje pouze veřejnou hydrometeorologickou službou. Ta je definována jako činnost ve veřejném zájmu pro plnění úkolů veřejné správy, např. v rámci protipovodňové služby, smogového varovného a regulačního systému atd. Jedná se o provoz státních monitorovacích sítí, pořizování, shromažďování a zpracovávání hydrometeorologických údajů a tvorba produktů a služeb, zpřístupnění a archivace těchto údajů a produktů prostřednictvím nově zřizované databáze a vyhlašování hydrometeorologických výstrah.

Tyto úkoly jsou státu, potažmo obcím uloženy právními předpisy, nebo jde o potřeby obrany státu. Zákon tedy neřeší poskytování služeb mimo rámec vymezený právními předpisy, které si kdokoliv objednává na soukromoprávní bázi. Návrh zákona také upravuje spolupráci ČHMÚ se složkami integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech nebo krizových situacích i při přípravě na ně a pro účely obrany státu.

,,S přijetím zákona o hydrometeorologické službě došlo k legislativnímu ukotvení činností instituce. Taková úprava v oblasti meteorologie a klimatologie dosud chyběla, což ostatně jako riziko vyhodnotila i Bezpečnostní rada státu," doplňuje za Český hydrometeorologický ústav Monika Hrubalová.

Navrhovaným zákonem bude nově zřízena Národní databáze hydrometeorologických údajů a produktů, která bude obsahovat naměřená a zpracovaná data o stavu a kvalitě vod, o ovzduší nebo meteorologická a klimatologická data, která ČHMÚ vytváří v rámci veřejné služby. Data budou zdarma komukoliv k dispozici online, což sníží administrativní náročnost pro všechny zúčastněné a zrychlí jejich poskytování.

Tímto zákonem Ministerstvo životního prostředí přispívá k naplňování programového prohlášení, konkrétně bodu o zrychlení procesu otevírání dat (open data) a aktualizaci otevřených dat na úřadech veřejné správy.

Zákon také řeší historický dluh vůči ČHMÚ tím, že jeho činnosti jednoznačně legislativně zakotví i s ohledem na jeho roli v rámci kritické infrastruktury a další zásadní úlohy. Nutnost této právní úpravy je přitom známá více než dekádu a upozornila na ni řada dokumentů, počínaje usnesením Bezpečnostní rady státu z roku 2012.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů