Úterý, 19. března 2024

Praha 7: První bezobalový farmářský trh v Česku

Praha 7: První bezobalový farmářský trh v Česku

Nakupování bez obalu je rozšířené v Americe i západní Evropě. Spousty příznivců si našlo ve Francii a v Itálii. Obliba tohoto druhu nákupů roste i v Česku. Začátkem září se navíc otevřel první český farmářský trh, kde je možné koupit většinu potravin bez obalu.

Průměrná česká čtyřčlenná rodina vyprodukuje 1,2 tuny odpadu ročně - převážnou část tvoří potravinové obaly. Stále větší množství Čechů se hlásí k životnímu stylu bez obalů, jehož filozofií je produkovat co nejméně odpadu. Kromě jiného i nákupem bezobalových potravin. V Česku se rozrůstá síť bezobalových obchodů, navíc se v Praze začátkem září otevřel první farmářský trh, kde je možné nakoupit do vlastních nádob nebo obalů. ,,Primární koncept provozu farmářských trhů je spojen především s respektem k přírodě, k jejím zdrojům a také k lokální komunitě. Téma nakládání s odpady a způsob balení potravin na farmářských trzích, které pravidelně navštěvují tisíce lidí, je velmi zásadní. Proto jsme se rozhodli v Praze 7 na Řezáčově náměstí zvaném Heřmaňák spustit pilotní projekt farmářského trhu s minimem obalů," řekl Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, provozovatel prvního částečně bezobalového farmářského trhu Heřmaňák a farmářského trhu Náplavka.

První farmářský trh se sníženou produkcí potravinových obalů zahájil provoz 9. září v Praze 7. Jedná se o první farmářský trh takového druhu v Česku a zároveň jde o první pravidelný farmářský trh pod širým nebem na území sedmé městské části. V provozu bude do konce roku, v plánu už je ale jeho plynulé pokračování v roce 2018. ,,Z farmářského trhu na Řezáčově náměstí máme radost. Chtěli jsme tento prostor oživit a zároveň přinést lidem něco, o co budou mít skutečně zájem. Bezobalový prodej kvalitních potravin je navíc velmi sympatický nápad, který je moderní a ekologický. S organizátory trhu již jednáme o spolupráci na rok 2018. Další rozšiřování farmářských trhů na našem území neplánujeme," řekla Hana Třeštíková, radní Prahy 7.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů