Úterý, 19. března 2024

Proč nemusí být farmářské potraviny bio?

Proč nemusí být farmářské potraviny bio?

Zdravý životní styl je v poslední době trendem, který začíná následovat více a více lidí. Používání biopotravin se rozhodně k tomuto trendu váže. Nejde však o jediné označení, které zdravě vypadající potraviny využívají. Co nám skutečně prospívá a co vypadá dobře jen naoko?

Biopotraviny

Potravina, která je označena nálepkou bio je vyrobena z produktů ekologického zemědělství. Při pěstování nejsou použity pesticidy, umělá hnojiva nebo geneticky modifikované organismy (GMO). Tyto potraviny splňují specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost. Bio maso pochází ze zvířat, která mají pravidelný přístup na pastvu, jsou krmena organickými potravinami a nejsou jim podávána antibiotika ani růstové hormony. ,,Biopotravina je zákonem ošetřené označení, pro které musí výrobce projít rozsáhlou administrativou a splňovat přísné podmínky," vysvětluje Věra Čutková, majitelka internetového obchodu Bioplus.cz.

Při pěstování a výrobě bioproduktů je zkrátka systém nastaven od začátku zcela jinak než u běžných potravin. Půda, ve které jsou suroviny pěstovány, je obhospodařována tak, aby se zachovala její přirozená úrodnost, při ošetřování plodin je používáno jen velmi úzké spektrum povolených látek. Běžně používaná hnojiva jsou zakázána. Zvířata jsou chována v podmínkách, které respektují jejich potřeby. Proto jsou také biopotraviny dražší než ty běžné. Spotřebitel totiž neplatí jen za produkt, ale za celý udržitelný systém, který za tímto produktem stojí a je náročnější než u běžných potravin, při jejichž výrobě se nehledí na špatné podmínky zvířat, devastaci půdy, poškození životního prostředí i lidského zdraví a podobně. Biopotraviny je dnes možné sehnat v supermarketech i menších obchůdcích se zdravou výživou nebo na internetu. Vždy je ale dobré si zkontrolovat i složení.

Farmářské produkty

Dalším hojně používaným označením je ,,farmářský". I pod tímto slovem si spousta lidí představí něco zdravého, něco, co jim prospěje více než běžná potravina. Zde se však vyplatí být opatrný. ,,Určitě je lepší preferovat potraviny lokálního zemědělce, nemusí se však vždy jednat o nejzdravější variantu a rozhodně se nemusí jednat o bioprodukty. To, že něco vypěstoval lokální farmář totiž ještě neznamená, že v procesu nebyly využity pesticidy, herbicidy nebo geneticky modifikované organismy." říká Věra Čutková, majitelka internetového obchodu Bioplus.cz. Všechny tyto látky totiž mnoho farmářů běžně využívá. Pokud tedy farmářské produkty upřednostňujete, vyplatí se vsadit na lokálního farmáře, kterého znáte a víte, jak se k produkci staví. Tato cesta je rozhodně nejpřirozenější, hned po možnosti pěstování potravin na vlastní zahrádce.

Domácí a tradiční

Velmi zavádějící jsou pak přívlastky domácí nebo tradiční. I když tato označení mohou na spotřebitele působit sympaticky, mohou evokovat výrobu v malém, použití skutečně tradičních receptur, jedná se jen o slova, která ke svému výrobku může přiřadit v podstatě každý. Nemusí to hned znamenat, že se nás výrobce snaží oklamat, jde však pouze o to, že tyto názvy samotné neposkytují žádnou záruku. Vždy je lepší si danou firmu či produkt prověřit a až pak si tvořit úsudky. Ani biopotraviny totiž nemusí být vždy bez problému. Můžete totiž narazit na produkt, který vám nebude sedět chuťově. Narazit můžete třeba na hořké oříšky nebo mléko, které vám tak úplně nevoní. Proto je dobré zkoušet, ochutnávat a hledat to nejlepší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů