Úterý, 19. března 2024

Za ovce roztrhané vlky zaplatí Liberecký kraj dalších 16.000 Kč

Za ovce roztrhané vlky zaplatí Liberecký kraj dalších 16.000 Kč

Dalších 16.000 korun vyplatí Liberecký kraj chovateli na Českolipsku za ovce, které roztrhali vlci. Farmář v Provodíně přišel v polovině září o tři dospělé ovce a jehně v uzavřeném areálu. Není to letos poprvé, už v srpnu odškodnil kraj chovatele na Frýdlantsku. Za poslední tři roky už kraj na odškodném za vlky vyplatil přes 130.000 korun. V současné době jsou nahlášené ještě další dva případy z Rudolfova a Zákup, řekl dnes novinářům krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Výskyt vlků v Libereckém kraji byl v roce 2014 potvrzen v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují. Záběry z fotopastí potvrdily, že se jim letos narodila další čtyři mláďata. V oblasti mají vlci podle odborníků dostatek kořisti, žijí zde divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty. Největší divoká populace se nachází v nedaleké německé Lužici, právě odtud mohli podle odborníků přijít vlci na Frýdlantsko.

Rekordní odškodné vyplatil kraj letos v srpnu chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku. V dubnu mu vlci napadli stádo na oplocené pastvině a zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Kraj za to vyplatil 73.600 korun. "Škodu majiteli ovcí vyplácí Liberecký kraj, peníze ale poskytuje ministerstvo financí," doplnil Löffelmann. Chovatel musí škodu nahlásit do dvou dnů a prokázat, že ji skutečně způsobil vlk. Za dobu své existence už kraj na náhradách vyplatil téměř dva miliony korun.

Podle zákona se poskytuje náhrada za škody způsobené nejen vlkem obecným, ale také bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Většina z nich se ale v Libereckém kraji nevyskytuje. Od roku 2000 kraj nejvíce peněz vyplatil na náhradách škod, které působili rybářům kormoráni. Dohromady to bylo 1,8 milionu korun. Od roku 2013 však už mezi zvířata, za něž se náhrady vyplácejí, nepatří. Dalších 28.000 korun vyplatil kraj v minulosti za škody způsobené vydrou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů