Úterý, 19. března 2024

V Číně se už nesmí obchodovat se slonovinou

V Číně se už nesmí obchodovat se slonovinou

V Číně platí od posledního dne loňského roku zákaz obchodování se slonovinou a s výrobky z ní. Země přijala zákon o zákazu loni a podle ochránců přírody to může pomoci zachránit životy afrických slonů. Pytláci jich údajně kvůli klům ročně zabijí 30.000.

Čínské sdělovací prostředky oznámily, že už loni se díky zákonu cena slonoviny snížila o 65 procent, a agentury Nová Čína napsala, že v roce 2017 pokleslo množství zadržených zásilek slonoviny o 80 procent. Zákaz vešel v platnost 31. prosince loňského roku.

Nová Čína oznámila, že v Číně bylo uzavřeno 67 podniků a obchodů zbývajících se prodejem zboží ze slonoviny nebo jejím zpracováním.

"Od nynějška platí, že jestliže vám někdo bude tvrdit, že je obchodník se slonovinou se státním povolením, lže a vědomě porušuje zákon," sdělilo ministerstvo ochrany přírody na sociální síti weibo.

Ředitel africké sekce Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Fred Kumah považuje čínské rozhodnutí za významný krok k ochraně afrických slonů. Upozornil ale také, že navzdory kampani věnované slonovině v Číně stále mnoho lidí o zákazu neví.

Panují rovněž obavy, že zákaz se nedotkne Hongkongu, který je centrem obchodování se slonovinou a kde nejvíce obchodníků pochází z pevninské Číny. Hongkong teprve vlastní zákon o zákazu připravuje.

Ve světě bylo obchodování se slonovinou zakázáno v roce 1990. Podle odhadů je nyní ve volné přírodě asi 415.000 slonů afrických. Počátkem 20. století jich bylo odhadem tři až pět milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů