Úterý, 19. března 2024

Komunálního odpadu v roce 2016 přibylo, skládkuje se 45 procent

Komunálního odpadu v roce 2016 přibylo, skládkuje se 45 procent

Produkce odpadů v roce 2016 oproti předchozímu roku klesla o více než osm procent, může za to hlavně pokles stavebních a demoličních odpadů. Naopak komunálních odpadů přibylo o 6,4 procenta, celkem jich lidé v Česku loni vyprodukovali 5,6 milionu tun. Na skládkách skončilo 45 procent těchto odpadů. Uvádí to zpráva ministerstva životního prostředí o plnění Plánu odpadového hospodářství, kterou včera dostala pro informaci vláda.

Zatímco v roce 2015 činila celková produkce odpadů 37,2 milionu tun, v roce 2016 to podle zprávy bylo 34,2 milionu tun. Nejvíce komunálních odpadů vzniklo v Praze a ve Středočeském kraji.

"U komunálních odpadů dominuje jejich odstraňování skládkováním," konstatuje zpráva. V roce 2016 se podíl skládkovaných komunálních odpadů proti předchozímu roku mírně snížil na 45 procent, v absolutních číslech činil přibližně 2,5 milionu tun. "Aktuální situace v oblasti skládkování komunálních odpadů v ČR je nevyhovující. Cílem je razantnější snižování podílu skládkování komunálních odpadů a naproti tomu zvyšování jejich materiálového a rovněž energetického využití," uvádí dále zpráva.

Materiálové využití odpadu, tedy jeho přepracování tak, aby z něj byla surovina pro další výrobu, se předloni týkalo 38,1 procenta komunálních odpadů, což je zvýšení o 2,5 procenta oproti předchozímu roku. Mírně vzrostlo i energetické využití komunálních odpadů, a to na 0,68 milionu tun, tedy na 12,1 procenta.

Plán odpadového hospodářství schválila vláda na konci roku 2014, má snižovat produkci odpadů, co nejvíce je využívat jako suroviny a přiblížit se evropské "recyklační společnosti". Stanoví 61 cílů, Česko z nich podle dnes projednané zprávy plní zhruba dvě třetiny zcela a další necelou třetinu částečně.

Od roku 2024 bude platit zákaz skládkování. Ministerstvo životního prostředí k tomu v minulém volebním období připravilo návrh zákona o odpadech. Prošel sice meziresortním řízením, dál se ale legislativní proces neposunul. Stejné je to i se zákonem o výrobcích s ukončenou životností. Současná vláda v návrhu svého prohlášení uvedla, že nový zákon o odpadech bude předložen do konce tohoto roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů