Úterý, 19. března 2024

Online festival přinese snímky o jídle a rozvoji až k vám domů

 Témata potravin, rozvoje a zemědělství se letos opět představí v podobě unikátního Online festivalu dokumentárních filmů Země na talíři!

Online festival přinese snímky o jídle a rozvoji až k vám domů

Jeho druhý ročník zavítá na obrazovky všech zájemců po celé České republice již ve čtvrtém lednovém týdnu. Na programu je osm skvělých dokumentárních snímků s českými titulky, které budou po registraci zpřístupněny zcela zdarma, kdykoli mezi 22. a 28. lednem. To vše navíc z naprostého pohodlí vlastního domova. Jde o filmy z Norska, Švédska, Argentiny, Belgie, USA a dalších zemí, které se promítaly v kinech v rámci festivalu Země na talíři. Země na talíři spojil síly s Jíme Jinak, online projektem zaměřeného na zdravé jídlo a životní styl, a spolu se jim podařilo získat filmy k promítání online, což je naprosto unikátní počin v České republice! Součástí budou i online diskuze, do kterých se zapojí odborní hosté.

Naději a možná řešení našeho potravinového systému přinese první snímek nazvaný Sustainable: Potraviny v jiném světle. Film zavede diváky na farmu Martyho Travise, který se na vlastním příkladu snaží demonstrovat, že zemědělství může být zároveň výdělečné i ohleduplné k životnímu prostředí. Na cestě k "lepší" budoucnosti je však nutné změnit mnohé, doposud běžné, praktiky. Například ty, které popisuje snímek Koloběh jedů. Jak je možné, že navzdory prokázaným negativním účinkům pesticidů a zákazu mnoha jejich druhů, tyto chemikálie stále cirkulují naší planetou?

Další ze snímků, Neviditelná Hranice, se vydává až do Kolumbie, kde hon velkých vlastníků půdy za palmovým olejem a z něj vyráběných ,,zelených" paliv, vysidluje malé farmáře a domorodé obyvatelstvo z jejich pozemků a domovů. Do jedné africké země zase zavítáme ve filmu Děkujeme za déšť - s příběhem keňského farmáře jménem Kisilu, který s kamerou v ruce a za pomoci norské režisérky Julie Dahr dokumentuje život své rodiny i komunity, tváří v tvář změně klimatu.

Jak by to tedy vypadalo, kdybychom se rozloučili s praktikami konvenčního zemědělství? Zřejmě velmi podobně tomu, jak na svých farmách ve filmu Tváře změny ilustrují Olga, André, Remi, a Guisseppe, kteří prosazují radikálně odlišnou vizi tohoto klíčového řemesla. Budoucnost našich potravin není lhostejná ani zemědělci - průkopníkovi Cary Fowlerovi ve snímku Semena času, který putuje z Říma do Ruska a nakonec až za polární kruh, kde hledá odpověď na to, jak zachránit zdroj, bez kterého nedokážeme žít: osivo. Lze ale přispět ke změně i na malém prostranství, a navíc z prostředí města či předměstí? O odpověď na tuto otázku se postarají dva mladí Američané ve filmu Plodná města, kteří se vydají na netradiční cestu kolem Spojených států za městskými zahradnickými projekty.

A chladnými vás nenechají ani Mrtví osli se hyen nebojí, poslední snímek letošního Online festivalu, který je navíc nominován na Evropské filmové ceny. V Etiopii je totiž sváděn boj mezi místními komunitami a vládou, spojenou se zahraničními investory. A předmětem boje není nic jiného než půda - nové "zelené" zlato. Celý festival proběhne na webu www.jimejinak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů