Bakterie požírají CO2
Běžné střevní bakterie Escherichia coli můžeme využít k přeměně oxidu uhličitého
CO2 na kyselinu mravenčí, a to bez jakékoli genové manipulace, pouze nastavením
vnějších podmínek. Enzym formiát hydrogenlyáza (FHL) využívají bakterie E.coli k
získávání energie z kyseliny mravenčí HCOOH v bezkyslíkatém prostředí. Ve směsí
oxidu uhličitého a vodíku za tlaku kolem desetinásobek atmosférického
tlakujednoho MPa? začne fungovat obráceně a vytváří kyselinu mravenčí podle
rovnice CO2 + H2 -----> HCOOH. Některé enzymy katalyzují chemickou reakci oběma
směry. Není to vlastně překvapující, uvážíme-li, že mechanismus fungování enzymu
často spočívá v tom, že molekuly přidrží v poloze vhodné pro reakci, která má
proběhnout.
Běžné střevní bakterie Escherichia coli můžeme využít k přeměně oxidu uhličitého CO2 na kyselinu mravenčí, a to bez jakékoli genové manipulace, pouze nastavením vnějších podmínek. Enzym formiát hydrogenlyáza (FHL) využívají bakterie E.coli k získávání energie z kyseliny mravenčí HCOOH v bezkyslíkatém prostředí. Ve směsí oxidu uhličitého a vodíku za tlaku kolem desetinásobek atmosférického tlakujednoho MPa? začne fungovat obráceně a vytváří kyselinu mravenčí podle rovnice CO2 + H2 -----> HCOOH. Některé enzymy katalyzují chemickou reakci oběma směry. Není to vlastně překvapující, uvážíme-li, že mechanismus fungování enzymu často spočívá v tom, že molekuly přidrží v poloze vhodné pro reakci, která má proběhnout.
Sdílet článek na sociálních sítích