Úterý, 19. března 2024

Park na soutoku Berounky a Vltavy je projektem na dvacet let

Park na soutoku Berounky a Vltavy je projektem na dvacet let

Vytvoření příměstského parku na soutoku Berounky a Vltavy je projektem na dvacet let, jehož cena se pohybuje mezi desítkami a stovkami milionů korun. Výše závisí na tom, zda hlavní město potřebné pozemky odkoupí, či si je pouze pronajme. S majiteli nyní magistrát jedná. Novinářům to dnes řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Park, který má být na rozloze 1300 hektarů, zasahuje na území pěti městských částí a města Černošic.

Území, kde by měl park vzniknout, je v současné době intenzivně zemědělsky využívané. "Chceme, aby ta krajina byla ekologicky hodnotná a stabilní," řekla Plamínková. Na území nivy na soutoku Berounky a Vltavy žije 560 druhů motýlů. V lokalitě jsou také ledňáčci nebo bobři. Park by měl sloužit i zemědělskému hospodaření, ale ne velkoplošného typu, zároveň by měl sloužit rekreaci obyvatel a zvyšovat rozmanitost krajiny. V parku by měly být nízkonákladové stavby jako například hřiště, které by nebylo náročné v případě povodní obnovit. Na soutoku by moly být sady a aleje, plochy by mohly sloužit k pastvě zvířat, což by rozvíjelo biodiverzitu. Lokalita by mohla sloužit příměstskému zemědělství a mohly by se tu prodávat lokální plodiny.

O záměru na vytvoření parku magistrát informoval už v roce 2015. Vedení Prahy podepsalo memorandum s městskými částmi o vzniku příměstského parku, ale problémem jsou jednání s majiteli pozemků.

Projekt parku brzdí také záměr na splavnění Berounky, kvůli kterému je nutné počítat s vytvořením jezu. Plamínková v lednu poslala na ministerstvo dopravy žádost o vyřazení Berounky ze seznamu významných využitelných vodních cest, ministerstvo na splavnění však trvá. Splavnění by podle radní negativně ovlivnilo tok, protože by bylo nutné prohloubit koryto, postavit jez, plavní kanál a deset plavebních komor. Takové zásahy by dle Plamínkové negativně ovlivnily protipovodňová opatření Prahy, proto poslanci za Starosty zvažují využití zákonodárné iniciativy na vyřazení Berounky ze seznamu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů