Pondělí, 29. dubna 2024

NP Šumava ve středu spustí registraci na splouvání Teplé Vltavy

NP Šumava ve středu spustí registraci na splouvání Teplé Vltavy

Šumavský národní park spustí ve středu registraci na splouvání Teplé Vltavy mezi Soumarským mostem a Pěknou. Podmínky pro zdolání úseku řeky, který vede krajinou s přísnějším režimem ochrany, se proti minulému roku nemění. Park registrační systém otevře ve středu v 9:00. ČTK to řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

"Tedy základním pravidlem bude výška hladiny řeky v daný den a k tomu odpovídající počet lodí, které mohou splout v dané hodině. Splouvat bude možné v květnu o víkendech a svátcích a od června do konce října každý den, pokud to výška hladiny dovolí," uvedl koordinátor splouvání Teplé Vltavy Vladimír Dvořák.

Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů. Pokud je stav vody do 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. U hladiny nad 61 centimetrů může denně na řeku 180 plavidel. Na řeku smí pouze kajaky a kánoe.

Úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou, podléhající přísnějšímu režimu ochrany, měří 16 kilometrů. V minulosti sjížděli vodáci řeku bez omezení. Regulaci zavedl návštěvní řád národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může ovlivnit populaci perlorodky.

"Teplá Vltava v úseku mezi Soumarským mostem a Pěknou je klíčovým úsekem, kde se zatím ještě daří kriticky ohroženému mlži perlorodce říční. V rámci dlouhodobého projektu každoročně posilujeme tuto populaci několika stovkami mladých perlorodek, odchovaných polopřirozeným způsobem. Takto populaci posilujeme už tři roky a z našeho kontinuálního monitoringu je zřejmé, že tyto výsadky jsou úspěšné," uvedla krajinná ekoložka Eva Zelenková.

Cena za splouvání je stejná jako v minulém roce. Při on-line rezervaci je poplatek 600 Kč za loď, kdo přijede rovnou na místo bez předchozí registrace, uhradí 700 Kč.

Loňské počasí splouvání příliš nepřálo. Kvůli nedostatku vody platil 95 dní zákaz. Šlo o jednu z nejhorších sezon v historii, kdy Teplou Vltavu loni splulo 1537 lodí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů