Úterý, 19. března 2024

ASEKOL naděloval smysluplně

 Každý rok je to stejné. Přijdou Vánoce a všichni si lámou hlavu s dárky..

ASEKOL naděloval smysluplně

Ať už se jedná o běžné smrtelníky, kteří nevědí, co dát dědečkovi a babičce, nebo nadzvukové supermany firemního marketingu, kteří svádí stále stejný boj a rozhodují se mezi ,,mazáním", tedy ověřenou lahví alkoholu, nebo něčím novým, na co jejich klienti nemusí být zvyklí. Ať už se jedná o rodinný kruh nebo velkou korporaci s několika stovkami klientů, boj je to vždy lítý. A alkohol většinou vyhrává.

Obecně platí, že je třeba se při výběru dárku zamyslet nad tím, koho obdarováváte, co má rád, co by ocenil a co by mu udělalo radost. A toho se tento rok v ASEKOLU pevně drželi během souboje starý způsob versus ten nový. Ostatně ne nadarmo mají ve svém logu heslo ,,ze starého nové". Pokud by se měla jejich aktivita shrnout, tak se ve své podstatě vrátili k původnímu slovu obdarovat, který doplnili o dobrý pocit a pomoc druhým.

ASEKOL, který tento rok získal zlatý certifikát společensky odpovědné firmy, podporuje programy, které považuje za důležité a přínosné. Pomáhá jak přírodě, tak znevýhodněným lidem. Ať už se jedná o děti v dětských domovech nebo azylových domech, handicapované osoby na trhu práce nebo nemocné trpící neobvyklou chorobou.

,,Pokud někomu pomáháte, tak se chtě nechtě stáváte i obdarovaným. Pomocí jiným můžete paradoxně získat: dobrý pocit, zážitek, inspiraci a třeba i nová přátelství, která během spolupráce s jinými organizacemi vznikla," vysvětluje Karel Krejsa, ředitel společnosti ASEKOL a dodává: ,,Rozhodli jsme se pro nový koncept vánočních dárků, kdy i v průběhu Vánoc budeme pomáhat těm, kteří to potřebují. A v mnohem větší míře, než jsme doposud byli zvyklí. Do charitativních projektů jsme tentokrát zapojili i naše klienty, které díky aktivitě POMÁHÁME SMYSLUPLNĚ obdarujeme skvělým pocitem, zážitkem a ,,něčím novým", co zatím při spolupráci s námi neměli možnost zažít." A tak v ASEKOLU peníze určené na vánoční ,,mazání", tedy vlastně dárky, proměnili v poukázky.

Jak to všechno funguje

Vánoční poukázku v určité finanční hodnotě, kterou mohou klienti společnosti ASEKOL věnovat vybraným projektům, bylo třeba nejen vymyslet, ale především zrealizovat. Důležitá byla forma, ale také logistika celého nápadu. Poukázky se nesměly ztratit v moři vánočních přání k novému roku a na schůzkách v obyčejných obálkách neměly působit nepatřičně. ,,Chtěli jsme, aby byly dárky, v tomto případě poukázky, doručeny stylově. Přeci jen jsme společnost, která se recyklací a ochranou přírody zabývá," popisuje proces vzniku Dana Duchečková, manažerka PR a marketingu. Po složitém vybírání nakonec ASEKOLU s obálkami pomohla dlouhodobá spolupráce s organizací Charita Opava. Poukázky byly uloženy do dřevěné multifunkční obálky, ze které bylo možné složit vánoční ozdoby. "Když už revoluce, tak se vším všudy," směje se Karel Krejsa. A klienti ASEKOLU byli opravdu nadšení!

Komu se pomáhalo smysluplně?

ASEKOL podporuje desítky projektů, a tak nebylo jednoduché vytvořit výběr těch, kterým mohli klienti ASEKOLU finanční dárek věnovat. ,,To, že jsme vybrali čtyři konkrétní aktivity neznamená, že bychom neměli víc možností na výběr. Naopak! Ale museli jsme volit projekty tak, aby si všichni vybrali a zároveň bylo jednoduché poukázku uplatnit," vysvětluje Dana Duchečková.

A tak dostala šanci příroda, osoby se vzácnými onemocněními, děti z dětských domovů a jednotlivec, sledge hokejista Zdeněk Šafránek.

Medailonky

Zdeněk Šafránek je příkladem přátelství, které může vzniknout, když někomu pomáháte. Zaměstnanci ASEKOLU potkali Zdendu v létě minulého roku díky spolupráci s organizací Cesta za snem. V rámci Handy Cyklo Maratonu se Zdenda stal nejoptimističtějším a věčně usměvavým členem ASEKOL týmu, který si z cyklistického závodu neodnesl vítězný titul, ale získal něco mnohem důležitějšího - nové zkušenosti a přátelství. Zdenda je kapitán sledge hokejového národního týmu, mistr České republiky v paraboxu, nadšený sportovec a výborný chlap. Před několika lety měl vážný úraz, kdy na něj spadla plošina převážející auta a následkem této nehody Zdenda ochrnul. Pro někoho by to byla osudová rána, pro Zdendu to byl životní restart a přeorientování se na sport.

Přestože je Zdenda usměvavý a nikdy si na nic nestěžuje, musí se stále potýkat s následky úrazu a přizpůsobovat svůj režim a život aktuálním zdravotním i finančním potřebám. I přes tyto každodenní překážky to ovšem vypadá, že Zdendu nic nezastaví. Obětavě dojíždí na tréninky několikrát týdně z Poděbrad až do Zlína, podporuje charitativní akce, účastní se osvěty ve školách a možná právě díky jeho náboji a odhodlanosti se nevzdat a hrdě reprezentovat Českou republiku na paralympiádě se v ASEKOLU rozhodli jeho příběh představit svým klientům, kteří měli šanci Zdendu podpořit.

Dalším projektem, který ASEKOL představil svým klientům je podpora osob trpících vzácným onemocněním. Tento projekt byl doporučen do užšího výběru Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, a nakonec se stal u klientů ASEKOLU nejpodporovanějším projektem. Vzácnými onemocněními jsou například spinální svalová atrofie, cystická fibróza či nemoc motýlích křídel. Většinou se jedná o multisystémová onemocnění s velmi nízkým výskytem v populaci, která mají nepříznivý dopad na kvalitu života a sociální začlenění, neboť se vzácná onemocnění projevují u těchto pacientů již v raném dětství. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR propojuje profesionály s učiteli a společným úsilím prohlubuje znalosti a dovednosti pedagogických pracovníků, čímž napomáhá ke snazšímu začlenění, tedy inkluzi. Takový přístup předchází diskriminaci dětí se vzácným onemocněním v přístupu ke vzdělání a umožňuje těmto dětem vzdělávání na běžných školách.

Klienti ASEKOLU podpořili unikátní způsob předávání zkušeností, a především šanci pro ty, kteří se snaží do problematiky vzácných onemocnění proniknout. Za každých darovaných 5 000 Kč umožnili jednomu dítěti se vzácným onemocněním se vzdělávat ve škole, být mezi svými vrstevníky, zažít nové věci, a především pocit úspěchu. Pro nízkou informovanost o vzácných onemocněních ve společnosti byl vybrán právě tento projekt, aby se dostal do širšího povědomí.

ASEKOL je společností, která se zaměřuje na ochranu přírody a podporu životního prostředí, a proto byl jasnou volbou projekt výsadby stromů Nadace Partnerství, se kterou ASEKOL dlouhodobě spolupracuje v rámci ankety Strom roku. ,,Jsme přesvědčeni, že životní prostředí a zdravý vzduch jsou důležité pro každého z nás, a proto jsme se rozhodli pomoci Nadaci Partnerství s dalším dlouhodobým projektem - výsadbou nových stromů," vysvětluje Dana Duchečková. Výsadba je zaměřena především na původní druhy stromů a krajové odrůdy, které do naší krajiny patří a navrací jí její tradiční ráz. Na celém projektu je nejkouzelnější to, že stromy jsou sázeny pouze v místech, kde je lidé chtějí a kde jsou potřeba. Od roku 2002 se díky finančním příspěvkům dárců a dobrovolné práci aktivních lidí podařilo vysadit téměř neuvěřitelných 58 tisíc stromů a keřů. Po těchto Vánocích se díky ASEKOLU počet ještě zvýší.

Dalším partnerem, se kterým ASEKOL dlouhodobě spolupracuje a který má ve svém portfoliu řadu projektů, je organizace DEJME DĚTEM ŠANCI. Tato organizace podporuje děti při studiu, snaží se plnit jejich přání a pomáhá jim při opouštění dětského domova a začlenění se do společnosti. ASEKOL se v tomto případě rozhodl podpořit jednotlivá přání dětí, protože ta se mají o Vánocích plnit především. Příběhy dětí z dětských domovů a jejich přání klienty ASEKOLU opravdu přesvědčily, a proto se díky příspěvku podařilo vykouzlit dětem úsměv a možná i nastartovat jejich budoucnost.

S pomocí klientů přispěl ASEKOL na všechny projekty celkovou částkou ve výši 72 000 korun, která jistě poslouží dobré věci, ať už jsou to přání dětí, příroda nebo lidé s handicapem. Nápad s poukázkami pro charitu není unikátní, podobné akce tyto Vánoce měly i velké společnosti, nicméně v případě malé až střední firmy, jakou je ASEKOL, je takový počin ojedinělý a jen potvrzuje, že není třeba pracovat s přemrštěným rozpočtem. Důležitý je nápad a jeho provedení a také fakt, že když pomoc vhodně nastavíte, zapojí se do charity mnohem více lidí a o to přeci jde. Pomáhat v co největší míře a smysluplně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů