Pátek, 19. dubna 2024

Světový den vody: Staráme se o to, aby voda v krajině zůstávala a byla co nejčistší

Světový den vody: Staráme se o to, aby voda v krajině zůstávala a byla co nejčistší

Na dvaadvacátý březen připadá již tradičně Světový den vody. Připomíná nám vodu jako nenahraditelný zdroj života na zemi, který je nutné chránit, stejně jako je nutné přistupovat šetrně i k jejím zdrojům.

Zaměření letošního Světového dne vody ,,Nature for water" úzce souvisí s tím, o co se od počátku své existence zasazuje i Státní fond životního prostředí ČR. Vracet vodu zpět do přírody čistou. Hospodárně využívat vodní zdroje a posilovat její přirozenou funkci v krajině. Pomáhat lidem čelit následkům klimatické změny, povodním i suchu.

,,Přírodě blízká řešení" jsou náplní řady opatření, která Fond finančně podporuje jak z vlastních zdrojů, tak z evropských fondů. Díky podpoře z Národního programu Životní mohou obce a města oživovat veřejnou zeleň vodními prvky (výzva č. 18/2017), bojovat se starými hydrogeologickými vrty ohrožujícími zdroje pitné vody (výzva č. 20/2017) či znečištěním z odpadních vod (výzva č. 17/2017).

Na rozsáhlejší projekty, které vrací do krajiny vodu v její přirozené podobě, Fond dotačně přispívá z Operačního programu Životní prostředí. Podporuje vytváření a obnovu mokřadů, tůní, niv, přirozených toků řek (51. a 93. výzva). Zaměřuje se na to, aby voda, kterou člověk využil, se do přírody vracela čistá. Přispívá k zadržování dešťové vody, aby v krajině zůstala a zároveň nenadělala mnoho škod (113. výzva). A zároveň myslí i na rostliny a živočichy, jejichž přirozeným prostředím jsou vodní biotopy (50. výzva).

Jak upozorňuje OSN, vyhlašovatel a koordinátor Světového dne vody, opatření blízká přírodě mají potenciál vyřešit řadu problémů s vodou, jejím nedostatkem i zdroji. Dotace zprostředkované Státním fondem životního prostředí ČR mohou pomoci vyřešit i ten váš.

www.narodniprogramzp.cz
www.opzp.cz

Kde jsme také pomohli

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů