Pátek, 29. března 2024

22. březen - Světový den vody

Spojené národy tento den navrhly v roce 1992 a důvodem byla skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody. OSN a nevládní organizace, věnující se problémům spojeným s vodou, se každoročně zaměřují na čistotu a ochranu vod a jejich úsporu.

22. březen - Světový den vody

Spojené národy navrhly slavit 22. březen jako Světový den vody v roce 1992 a důvodem byla skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody. OSN a nevládní organizace, věnující se problémům spojeným s vodou, se každoročně zaměřují na čistotu a ochranu vod a jejich úsporu. Kromě toho je vždy zpracováno určité specifické téma - letos pod heslem ,,Voda pro mír".

I když je voda základní podmínkou života, víme o ní všeobecně velmi málo. Veřejnost samozřejmě především zajímá, proč je voda někde dražší a jinde levnější, či jaké kvality je voda, která jim teče z kohoutku. Ne každý přitom tuší, že více než 90 procent vody ze soukromých studní nesplňuje parametry pitné vody nebo že role přehrad nespočívá jen v zadržování vody či energetickém byznysu...

Jako hlavní motto

bude mít Světový den vody v roce 2024: "Voda pro mír".

,,Voda může vytvořit mír nebo vyvolat konflikt. Když je voda vzácná nebo znečištěná, nebo když mají lidé nerovný či žádný přístup, může mezi komunitami a zeměmi vzrůst napětí. Více než 3 miliardy lidí na celém světě závisí na vodě, která překračuje státní hranice. Pouze 24 zemí má však dohody o spolupráci pro veškerou sdílenou vodu. S rostoucími dopady změny klimatu a rostoucím počtem obyvatel existuje naléhavá potřeba v rámci zemí i mezi nimi sjednotit se na ochraně a zachování našeho nejcennějšího zdroje. Veřejné zdraví a prosperita, potravinové a energetické systémy, ekonomická produktivita a ekologická integrita - to vše závisí na dobře fungujícím a spravedlivě řízeném vodním cyklu," uvádí se na stránkách OSN.

Klíčová poselství pro Světový den vody 2024 jsou tak podle organizace následující:

  • Voda může vytvořit mír nebo podnítit konflikty. Když je voda vzácná nebo znečištěná, nebo když lidé bojují o přístup, může narůstat napětí. Spoluprací v oblasti vody můžeme vyvážit potřebu vody všech a pomoci stabilizovat svět.
  • Prosperita a mír závisí na vodě. Vzhledem k tomu, že národy zvládají změnu klimatu, masovou migraci a politické nepokoje, musí do středu svých plánů zařadit spolupráci v oblasti vody.
  • Voda nás může vyvést z krize. Můžeme podporovat harmonii mezi komunitami a zeměmi tím, že se sjednotíme na spravedlivém a udržitelném využívání vody - od úmluv OSN na mezinárodní úrovni až po akce na místní úrovni.
Tip na výlet
U příležitosti Světového dne vody pořádá Povodí Moravy v sobotu 23.3. 2024 den otevřených dveří na přehradách Koryčany, Brno a Plumlov.
Soutěž pro školy
Ministerstvo zemědělství vyhlašuje u příležitosti Světového dne vody 2024 soutěž s názvem ,,VYUŽITÍ VODY PRO MÍR" určenou pro všechny žáky základních škol a nižších tříd víceletých gymnázií a pro žáky škol se speciálně vzdělávacími potřebami.

Stejně jako v minulém ročníku by měla soutěž žáky orientovat na zájem o vodu jako o jeden z nejcennějších přírodních zdrojů na naší planetě. Pro rok 2024 bylo vybráno téma: ,,Využití vody pro mír".

Cílem soutěže je, aby děti pochopily, že voda je obnovitelný a přitom omezený přírodní zdroj, se kterým je důležité šetrně hospodařit. Voda je základem života a její význam i nadále roste zejména v kontextu probíhajících klimatických změn.

Podrobné informace a pravidla soutěže jsou k dispozici v příloze. Uzávěrka 30.4.2024.

Nejen voda...
Dalších zhruba 250 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů