Úterý, 19. března 2024

Praha podpoří projekty na ochranu ohrožených druhů zvířat

Praha podpoří projekty na ochranu ohrožených druhů zvířat

Hlavní město podpoří projekty na ochranu ohrožených zvířat částkou 2,84 milionu korun. Mezi podpořenými projekty jsou projekty zaměřené na ochranu goril, gaviálů indických a návrat divokých koní do přírody. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Peníze jdou z prodeje lístků do pražské zoo. Pražská zoologická zahrada je příspěvkovou organizací hlavního města.

Největší částku ve výši 900.000 korun přispěje Praha na program návratu koní Převalského do pouště Gobi v Mongolsku. Pražská zoo, která vede plemennou knihu těchto divokých koní, ve spolupráci s českou armádou dopravila do Mongolska už 27 koní. První transport z Česka se uskutečnil v roce 2011. V noci z 20. na 21. června budou do rezervace v přísně chráněné rezervaci vypuštěni další čtyři koně.

Částku 800.000 korun město podpoří projekt Toulavý autobus, který má za úkol zlepšit přístup afrických dětí k ochraně přírody a zejména goril v rovníkové Africe. Autobus vozí děti žijící v okolí kamerunské pralesní rezervace Dja do záchranných center. Zde se děti účastní vzdělávacích programů a seznamují se s divokými zvířaty. Cílem je vybudovat vztah dětí k přírodě a odradit je od lovu goril.

Jedním z nejvíce ohrožených velkých savců na světě je sudokopytník saola, organizaci, která se věnuje ochraně tohoto druhu, Praha poskytne v příštích třech letech celkem 534.000 korun. Dalším projektem, na který hlavní město přispěje 350.000 korun, je ochrana gaviála indického, což je druh velkého plaza, žijícího na severu Indie. Na vybudování záchranné stanice v Laosu na ochranu luskounů, které ohrožuje lov kvůli masu a keratinovým šupinám, poputuje 200.000 korun. Dalších 55.000 korun město dá na ochranu krasky krátkoocasé jávské, která patří mezi nejohroženější ptáky světa.

Peníze, kterými Praha projekty podpoří, plynou z výnosů Zoo Praha. Z každé prodané vstupenky do zoologické zahrady jsou vyhrazeny dvě koruny na pomoc ohroženým druhům. Celkově je nyní na tomto účtu k dispozici 4,27 milionu korun.

Zoo Praha se podílí na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů. V roce 2014 byla trojská zoo v anketě cestovatelského serveru TripAdvisor vyhlášena sedmou nejlepší na světě. Pražská trojská zoologická zahrada patří mezi oblíbené cíle turistů. Loni přišlo do zoo 1,4 milionu návštěvníků, letos od začátku roku prošlo turnikety 500.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů