Úterý, 19. března 2024

Ministr Toman: Chci, aby protierozní vyhláška nabyla účinnosti bez zbytečných průtahů

Ministr Toman: Chci, aby protierozní vyhláška nabyla účinnosti bez zbytečných průtahů

Příprava protierozní vyhlášky, spolupráce při odstraňování kůrovcové kalamity, stav venkovské infrastruktury a v neposlední řadě zadržování vody v krajině byly nejdůležitějšími body dnešního jednání ministra zemědělství Miroslava Tomana se zástupci Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

SMS ČR považuje za velmi důležité urychleně připravit protierozní vyhlášku a zachovat její přísnost. Jejím smyslem je jednak zastavit vysychání krajiny a jednak ochrana obcí před důsledky eroze zemědělské půdy. ,,Plně chápu požadavky místních samospráv na přísnou legislativní úpravu, jednám o tom s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Chci, aby protierozní vyhláška bez zbytečných průtahů nabyla účinnosti a byla kompromisem mezi zemědělci a místní samosprávou, který povede k rozvoji života i hospodářské činnosti venkovských oblastí," řekl ministr Miroslav Toman.

,,Nevhodné hospodaření na zemědělské půdě způsobuje erozi a bleskové záplavy, které působí obcím i jejich obyvatelům značné škody. Navíc při tom dochází k rychlému odtoku vody z krajiny, což je z dlouhodobého hlediska krajně nežádoucí," uvedl europoslanec a předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Jeho slova potvrzuje starosta Němčovic Karel Ferschmann, který se schůzky na Ministerstvu za SMS ČR rovněž zúčastnil. ,,Naše obec byla v posledních šesti letech tímto způsobem zaplavena již třikrát, takže s tímto jevem máme bohaté osobní zkušenosti. Apelovali jsme proto na pana ministra, aby se jeho resort vrátil k té verzi protierozní vyhlášky, která přísněji posuzuje to, jaké plodiny se mohou na jakém typu terénu pěstovat," řekl Ferschmann.

Zástupci obcí jednali s ministrem Tomanem také o boji s kůrovcovou kalamitou. V majetku obcí je řada lesů, proto je nezbytná i spolupráce s Ministerstvem zemědělství, stejně jako otázky kompenzací za odstraňování škod způsobených kůrovcem.

V roce 2017 se uskutečnila rovněž první etapa projektu GIS SMS a mapování veřejné infrastruktury v obcích, kdy bylo zmapováno 5400 km místních komunikací a 2200 mostů. Tato první etapa jasně ukázala, že mnohé komunikace i mosty jsou v havarijním stavu. Ministr Miroslav Toman přislíbil podporu obcí. ,,Úkolem Ministerstva zemědělství je i rozvoj a obnova venkova a v této souvislosti je potřeba vyčlenit v rámci dotačních titulů také peníze na opravy infrastruktury. O této podpoře budu jednat s představiteli Ministerstva pro místní rozvoj," uvedl ministr Toman.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů