Pátek, 29. března 2024

V Uničově zavlažují suchem ohrožené stromy pomocí vaků

V Uničově zavlažují suchem ohrožené stromy pomocí vaků

Speciální plastové vaky začali v parných dnech používat k zálivce stromů pracovníci technických služeb v Uničově na Olomoucku, aby zejména mladé stromy ochránili před suchem. Plastové vaky přikládáme ke zhruba 50 vytipovaným stromům po celém městě, řekl ČTK ředitel Technických služeb Uničov Luděk Zamazal.

"Jde o extrémně odolné plastové vaky, které fungují jako klasická kapková závlaha," uvedl Zamazal. Potřebnou vláhu dodávají vaky stromům postupně. "Když přijede kropička, tak strom jednorázově zalije třeba 30 litry. Pokud ale není kolem kmene dostatečná závlahová mísa, většina vody se rozteče do okolí. To u závlahového vaku nehrozí," řekl.

Vaky jsou naplněny zhruba 60 litry vody, která odtéká asi devět hodin. Díky tomu se veškerá vláha dostane do půdy a ke kořenům stromů. "Vak lze použít jako jednoduchý, nebo dva sepnuté. Jejich objem vždy zmenšuje samotný kmen, který obepínají. Ale pokud dva sepnuté vaky položíme vedle stromu, můžeme v tu chvíli využít celý jejich objem, který je až 190 litrů," řekl Zamazal.

Technické služby Uničov zakoupily 20 vaků, každý stál zhruba 600 korun. "Poprvé jsme se s tímto řešením seznámili na zahradnickém školení loni v listopadu v Luhačovicích. Tam jsme se s dodavatelem také dohodli a poprvé jsme vaky použili ve čtvrtek 12. července," uvedl Zamazal. Zavlažovací vaky se podle něj začaly užívat ve Spojených státech zhruba před 30 lety a poté se rozšířily do dalších zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů