Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství Toman: V některých řekách je jen 5 procent vody, od jara jsme pro nadlepšení průtoků pustili do řek už 360 milionů kubíků vody

Ministr zemědělství Toman: V některých řekách je jen 5 procent vody, od jara jsme pro nadlepšení průtoků pustili do řek už 360 milionů kubíků vody

Na více než polovině vodních toků v České republice panuje v současnosti hydrologické sucho. Ve sledovaných profilech vodních toků v současnosti protéká jen 5 až 40 procent obvyklého množství vody. S ohledem na očekávaný vývoj počasí se sucho bude pravděpodobně nadále prohlubovat. Ministerstvo zemědělství proto plánuje mj. zvýšit hladinu Novomlýnských nádrží o 35 centimetrů.

Ministerstvo zemědělství pravidelně sleduje aktuální hydrologickou situaci v České republice a vývoj aktuálního stavu vodních zdrojů prostřednictvím správců povodí - státních podniků Povodí. Ty dle aktuálního stavu upravují vlastní hospodaření a doporučují opatření příslušným vodoprávním úřadům.

,,Zásadní je, že díky vhodné manipulaci na vodních nádržích není v tuto chvíli v ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Například Želivka v současnosti zásobuje vodou už každého osmého obyvatele České republiky," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zejména v obdobích sucha, jaké nyní panuje, nabývá na významu akumulace vod ve vodních nádržích. To umožňuje zajistit zásobování významné části našeho území pitnou vodou a vodou pro průmysl či zavlažování. Státní podniky Povodí spravují celkem 47 vodárenských a dalších 64 významných vodních nádrží. Manipulace na těchto nádržích představuje zásadní vodohospodářskou činnost, která umožňuje pokrývat potřeby obyvatelstva, průmyslu a zemědělství v případě nedostatku vody.

,,Od dubna do konce července jsme z významných nádrží ve všech pěti povodích do řek pro nadlepšení průtoku vypustili téměř 360 milionů kubíků vody. Bez toho by některé řeky už byly zcela na suchu," uvedl ministr Toman.

I proto Ministerstvo zemědělství v současnosti připravuje výstavbu dalších vodních nádrží a realizuje řadu dalších opatření, která v budoucnu pomohou zajistit dostatek vody v obdobích sucha.

Pro posílení vodních zdrojů připravuje MZe navýšení zásobního prostoru Novomlýnských nádrží o 9 milionů kubíků vody. ,,Chceme zvýšit maximální hladinu ve střední a dolní nádrži o 35 centimetrů. Technické řešení obou nádrží to umožňuje bez dalších nákladů. Díky tomu budeme moci realizovat i navazující projekt závlahové soustavy pro pět tisíc hektarů vinic a sadů," řekl ministr Toman.

Připravuje se také vodní nádrž Vlachovice se zásobní kapacitou 29 milionů kubíků, která pomůže zajistit dostatek vody na Zlínsku. Na Rakovnicku se připravují nádrže Senomaty a Šanov s kapacitou 1,2 milionu kubíků, a Kryry, které pojmou 7 milionů kubíků vody.

Změna poldru Skalička v Pobečví na vodní nádrž se stálým napuštěním umožní využívat vodu pro zemědělství v období sucha. Vodní nádrž Skalička by díky plánované kapacitě 42 milionů kubíků pomohla překlenout oba hydrologické extrémy, tedy povodně i sucho. Velký přínos by mělo víceúčelové vodní dílo i pro řeku Moravu a zabezpečenost odběrů a minimálních průtoků.

V šesti pilotních lokalitách by v dohledné době měly vzniknout i jednoúčelové závlahové nádrže, které by se plnily z vodních zdrojů v období dostatku vody. Plánují se na Rakovnicku, v Podyjí (u Podhradí) nebo u Hustopečí na převáděnou vodu z Novomlýnských nádrží.

V rámci dotačního programu Ministerstva zemědělství ,,Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích" v současnosti běží již 493 akcí. Cílem programu je výrazné zlepšení technického stavu drobných vodních toků a malých vodních nádrží. MZe dále podpořilo 67 akcí na obnovu a výstavbu rybníků. Zadržování vody v krajině podporuje MZe rovněž v rámci Programu rozvoje venkova, ročně částkou přibližně 4,4 miliardy korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů