Středa, 24. dubna 2024

V povodí Moravy je sucho na 78 stanicích ze 196

V povodí Moravy je sucho na 78 stanicích ze 196

Povodí Moravy eviduje k dnešku na sledovaných tocích sucho na 78 měřicích stanicích ze 196. V Moravě je ve Strážnici na Hodonínsku pouze 12 procent průměrného srpnového průtoku. Vysoké teploty trvající od dubna a dlouhodobý deficit srážek způsobuje další problémy, kterými jsou úhyny ryb, klesající hladina vodních nádrží, vysychání slepých ramen, pokles hladiny podzemních vod a zákazy odběrů povrchových vod, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodářům nezbývá nic jiného než čekat na srážky. "Jedná se o situaci, se kterou nemůžeme nyní nic dělat," poznamenal ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nejhůř jsou na tom řeky, které nelze nadlepšovat upouštěním vody z přehrad. "Vyschlé potoky či úbytky vody ve slepých ramenech řek nám lidé hlásí už od počátku června. Situaci dobře ilustruje náš hlavní tok Morava, kterým v Šumperku protéká 32 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, v Olomouci a Kroměříži 24 procent, ve Spytihněvi už pouze 16 procent a ve Strážnici jen 12 procent. Pokles průtoku je způsobený velmi slabými průtoky v přitékajících řekách a potocích," vysvětlil Gargulák.

Velké toky sice na suchu na rozdíl od mnohých potoků nejsou, ale vody je v nich velmi málo. Na Bečvě klesly průtoky pod 20 procent srpnového průměru. Kvůli tomu vydala města Přerov, Vsetín i Valašské Meziříčí opatření omezující nakládání s povrchovými vodami. V povodí Dyje jsou významné vodní toky nadlepšovány upouštěním vody z vodních nádrží a průtoky jsou v případě Dyje na 34 procentech v Trávním Dvoře, Svratka na 26 procentech v Židlochovicích a Svitava na 31 procentech v Bílovicích nad Svitavou. Omezení či zákazy nakládání s povrchovými vodami vydaly v povodí Moravy už desítky obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů