Sobota, 20. dubna 2024

Šedé nádoby už spolykaly přes 300 tun kovových obalů

Šedé nádoby už spolykaly přes 300 tun kovových obalů

V ulicích hlavního města se nachází více než 800 nádob na kovové obaly. To představuje téměř dvojnásobný nárůst oproti minulému roku. Roste i povědomí Pražanů a návštěvníků metropole o možnosti třídit tuto komoditu. Od srpna 2016, kdy projekt třídění kovových obalů odstartoval, do letošního 31. července bylo recyklováno 305 tun kovových obalů. Letošní květen a červen patřily k rekordním měsícům.

V květnu skončilo v šedých nádobách přes 23 tun kovových obalů. Hned následující měsíc bylo recyklováno 22 tun. ,,Aktuálně je v metropoli rozmístěno 749 velkých 1100litrových kontejnerů a 56 malých nádob o objemu 240 litrů. Od začátku roku do konce července z nich bylo pražskými svozovými společnostmi svezeno přes 140 tun separovaného odpadu. Jen o něco málo vyšší množství bylo zpracováno za celý loňský rok," vyzdvihuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana rostoucí popularitu třídění kovových obalů. Ty se navíc stávají stále populárnějšími mezi výrobci nápojů i koncovými spotřebiteli.

Nejvíce se třídí v létě

Kontejnery se nejvíce plní začátkem léta a v průběhu prosince. Pražské svozové společnosti, mezi které patří Pražské služby, AVE CZ, IPODEC a Komwag, posílily svoz v nejvíce vytížených lokalitách. ,,Velké kontejnery standardně svážíme jednou za šest týdnů, nicméně na exponovaných místech svážíme jednou za čtyři, výjimečně za tři týdny. To samé platí i v případě menších nádob," pokračuje dále Radim Mana.

Jak správně recyklovat kovové obaly?

Kontejner je určen zejména pro sběr prázdných nápojových plechovek, ale je možné do něj odložit i prázdné konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. ,,Do separačních nádob naopak nepatří obaly od deodorantů ve spreji, obaly od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek. Všechny tyto látky a produkty jsou považovány za nebezpečný odpad a měly by být likvidovány podle pokynů výrobce, případně je lze odevzdat ve sběrných dvorech," uzavírá Mana.

Vytříděný hliník putuje k odběratelům, kde dojde k jeho roztavení, odlití a následnému válcování. Tak vznikají nové produkty jako například hliníkový plech hojně využívaný k výrobě nápojových plechovek. Kovový šrot a kabely, které sice do kontejnerů na obaly nepatří, jsou samozřejmě zpracovávány také. U kabelů je nutné zajistit odstranění obalového PVC.

Kovy stále končí v popelnicích

Přestože Pražané patří ke světové špičce v oblasti třídění, stále mají prostor ke zlepšení. Analýza odpadu ukázala, že velkou část směsného odpadu tvoří biologicky rozložitelný odpad, gastroodpad, jednorázové plastové obaly a různé kovové obaly a další předměty. V pražském Zařízení na energetické využití odpadu proto spolupracují s Akademií věd na zlepšení separace kovů. Zlepšení spočívá zejména ve vyšší účinnosti záchytu železných kovů a doplnění separace o třídění barevných kovů. Kovy jsou zachytávány magnetickými separátory ve škváře, která vznikne po energetickém zpracování odpadu. Ročně je tak zachyceno zhruba pět tisíc tun kovů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů