Úterý, 19. března 2024

Miliony obcím na nové šetrné lampy, startují dotace na výměnu veřejného osvětlení

Miliony obcím na nové šetrné lampy, startují dotace na výměnu veřejného osvětlení

Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje dotační výzvu s cílem snížit tzv. světelné znečištění. V Národním programu Životní prostředí má připraveno 30 milionů korun. Obce v chráněných krajinných oblastech mohou na rekonstrukci veřejného osvětlení získat až 2 miliony korun. Z dotace pořídí úspornější a zdravější pouliční lampy, díky kterým omezí negativní vliv veřejného osvětlení na přírodu a zdraví lidí a zároveň sníží své výdaje za energie.

Žádosti o dotace přijímá Státní fond životního prostředí ČR od 1. září do 31. října 2018. Obce ležící mimo chráněnou krajinnou oblast a velká města, mezi která se řadí Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec, mohou žádat o stejnou dotaci z Programu EFEKT, který dnes vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

,,Doposud jsme vydali na snížení nebezpečného světelného smogu v národních parcích 21 milionů korun z Národního programu Životní prostředí a dotace vždy byly brzy rozebrány. Nyní máme nachystáno dalších 30 milionů korun pro obce, které se nacházejí alespoň částí svého katastru na území chráněných krajinných oblastí a současně nemají více než 100 tisíc obyvatel. Bude-li u obcí zájem, jsme připraveni alokaci ještě navýšit", uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec s tím, že nová dotační výzva na výměnu veřejného osvětlení se týká celkem 1 025 obcí.

Klíčovou podmínkou k získání až 50procentní dotace je dodržení přijatelné míry světelného znečištění. Přednost dostanou ti žadatelé, kteří v celém rekonstruovaném úseku osadí svítidla s teplotou chromatičnosti 2700 kelvinů a menší, tzn. teplejší odstíny s nižší hladinou modré složky spektra, a zároveň zaměří světlo směrem dolů, do dolního poloprostoru. Právě tím se pro lidský organismus i okolní ekosystémy snižuje zdravotní riziko z nesprávného osvětlení kvůli vystavení organismů modré složce světla během noci.

Co konkrétně bude možné z dotace uhradit, upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman: ,,Podpora se vztahuje na rekonstrukci či úpravu soustavy veřejného osvětlení. Dotace pomůže starostům uhradit nákup svítidel, řídicího systému veřejného osvětlení, výměnu kabeláže ve sloupech veřejného osvětlení, rekonstrukci rozvaděčů nebo pronájem montážní plošiny. Částkou ve výši až 50 tisíc korun přispějeme i na projektovou dokumentaci. Naopak stavební a výkopové práce, sloupy či výložníky financovány nebudou."

Výše podpory může dosáhnout až 2 miliony korun, přičemž dotace uhradí až polovinu celkových způsobilých výdajů.

Příprava dotací na rekonstrukci veřejného osvětlení probíhala koordinovaně mezi rezorty životního prostředí a průmyslu a obchodu. Cílem obou těchto výzev je omezit světelné znečištění a zároveň snížit energetickou náročnost veřejného osvětlení.

,,Jak jsme již avizovali, dotace obou rezortů mají shodné metodické pokyny i kritéria hodnocení žádostí, liší se možní příjemci dotací či termín dokončení projektů. Proto administrace žádostí probíhá zvlášť. Od 1. září do 31. října mohou tedy podat žádost o dotace všechny obce v ČR s tím, že obce v CHKO žádají u Státního fondu životního prostředí ČR a projekty musí být zrealizovány roku 2021. Ostatní obce a velká města Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec se obrací se žádostmi na MPO, kde je ve Státním programu na podporu úspor energie připraveno 90 milionů korun a termín realizace projektů je stanoven do konce roku 2019," upřesňuje ministr Brabec. Seznam obcí spadajících pod rezort životního prostředí je přiložen v dokumentaci k výzvě.

S podrobnostmi dotací obou rezortů se mohou zájemci také seznámit na společně organizovaných seminářích Úspory energie v obcích a snížení světelného znečištění, které se konají v září v Praze a Olomouci (více informací:https://www.sfzp.cz/akce-a-pozvanky/detail-akce/?id=79).

Dokumenty k výzvě 6/2018

Výzva č. 6/2018: Veřejné osvětlení v CHKO

Jednoduchá osvětlovací příručka pro obce

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů