Úterý, 19. března 2024

Sběr starých mobilů a tabletů vynesl pražské zoo skoro 700.000 Kč

Sběr starých mobilů a tabletů vynesl pražské zoo skoro 700.000 Kč

Sběr starých mobilních telefonů a tabletů vynesl pražské zoologické zahradě za osm let 692.800 korun. Peníze jsou využity na pomoc ohroženým druhům zvířat ve střední Africe. Projekt bude pokračovat dále, zahrada s ním veřejnost seznámí tuto sobotu na Ekologickém dnu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Helena Petáková.

Sběr starých mobilních zařízení organizuje zoo spolu se společností Rema Systém od roku 2010. Dosud se podařilo shromáždit 69.280 kusů, za každý z nich putuje deset korun na konto sbírky Pomáháme jim přežít. Zoo pak za tyto peníze například pomáhá strážcům kamerunské biosférické rezervace Dja, kteří chrání gorily a další zvířata před pytláky. Podporuje také environmentální vzdělávání mladých generací.

Zahrada od roku 2013 provozuje v Kamerunu autobus, který přepravuje děti do záchranné stanice pro primáty v Méfou a do zoologické zahrady Mvogt-Betsi. "Za ta léta dostal autobus pořádně zabrat a letos jsme ho vyměnili za nový, spolehlivější model z roku 2015. Autobus se právě vylodil v přístavu v Douale, a jakmile projde procesem proclení, předáme ho místním partnerům," uvedl ředitel trojské zoo Miroslav Bobek.

Africká fauna je ohrožována nejen kácením deštných pralesů a pytláky, ale i těžbou kobaltu, suroviny potřebné pro výrobu elektroniky.

Zájemci se o možnostech pomoci ohroženým druhům zvířat a významu recyklace dozví více tuto sobotu na piknikové louce u voliéry supů. Rodiny s dětmi čekají třídící aktivity, zábavně-edukační kvíz, skákací hrad nebo workshop Trash, na kterém se naučí z elektroodpadu vytvářet šperky a doplňky.

Podpořit záchranné projekty mohou lidé návštěvou Zoo Praha, nákupem vybraných suvenýrů nebo převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, jejíž číslo účtu je 43 - 680 466 0247/0100. Lze také zaslat dárcovskou DMS v hodnotě 30, 60 nebo 90 korun, a to ve tvaru DMS OHROZENEDRUHY 30, 60 či 90 na číslo 87 777.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů