Pátek, 29. března 2024

SFŽP ČR uvolní 1,7 miliardy na kanalizace a čistírny

SFŽP ČR uvolní 1,7 miliardy na kanalizace a čistírny

V létě přitekly z Evropské unie poslední peníze na kanalizace a čistírny odpadních vod určené pro obce a jiné vlastníky vodohospodářské infrastruktury. Zájemcům, na které se v poslední výzvě Operačního programu Životní prostředí nedostalo, finančně vypomůže Státní fond životního prostředí ČR. Otevře pro ně speciální dotační výzvu v Národním programu Životní prostředí.

O prakticky poslední peníze na výstavbu čistíren a kanalizací z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v tomto programovém období mohli starostové a vodohospodáři žádat na podzim loňského roku v 71. výzvě. Zájem o dotace byl enormní. Na Státní fond životního prostředí ČR dorazilo během tří měsíců rekordních 214 žádostí s požadavkem na 7 miliard korun, což trojnásobně překročilo vymezenou částku.

Přestože některé projekty úspěšně prošly hodnocením, z důvodu velkého zájmu už na ně v OPŽP nezbyly finanční prostředky. ,,Pod čarou" tak zůstalo přes padesát žádostí. Ministr životního prostředí Richard Brabec již dřív přislíbil, že obcím, jejichž projekty byly zařazeny do zásobníku, nabídne možnost získat podporu z národních prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Svůj slib nyní plní a od 1. září se otevře výzva v Národním programu Životní prostředí určená přímo pro tyto úspěšné žadatele. Dotace budou moci obce čerpat za stejných podmínek jako z OPŽP.

Nová výzva, ve které je připraveno 1,7 miliardy korun, je určena pouze pro projekty, které byly podány a splnily podmínky přijatelnosti a věcného hodnocení v rámci 71. výzvy OPŽP a zároveň byly zařazeny do zásobníku projektů. Žádosti o podporu přijímá Státní fond životního prostředí ČR od 1. září do 1. října 2018.

Dokumenty k výzvě č. 8/2018 z Národního programu Životní prostředí

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů