Úterý, 19. března 2024

Známe nejlepší České biopotraviny roku 2018. Zabodoval hovězí bio steak i slámové víno

Známe nejlepší České biopotraviny roku 2018. Zabodoval hovězí bio steak i slámové víno

Soutěž Česká biopotravina roku 2018, kterou pořádá již po sedmnácté PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, zná své vítěze. Mezi nejlepší produkty ekologického zemědělství z české produkce patří například hovězí bio steak z farmy Mitrovský dvůr, který byl oceněn hlavní cenou soutěže, nebo slámové bio víno od Víno Marcinčák.

Odborná porota v čele s Pavlem Maurerem měla v letošním ročníku opravdu z čeho vybírat. Přihlášeno bylo celkem 104 produktů z celé České republiky, a z toho 43 biovín. Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorii Steaková bio masa vyhrál Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr, a.s.

,,Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí i vyzrálostí, jednoznačně zvítězil v kategorii steakových mas a také jako celkový vítěz. Jsem za to velmi ráda. Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má totiž velký tržní potenciál a přitom již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit. Takto kvalitní steak na grilu totiž, dle mého názoru, zvládne připravit každý a získá tak jednoduše skvělý gurmánský zážitek," uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.

V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: v kategorii Biopotraviny rostlinného původu porota vybrala Meruňky s levandulí a medem - extra džem od Marmelády Šafránka s.r.o., nejlepší Biopotravinou živočišného původu roku 2018 se stal BIO Čerstvý sýr s bylinkami od farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o., jako nejlepší potravinu v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní zvolila porota BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka a vítězem kategorie Biovíno je Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Víno Marcinčák.

,,Jsem rád, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce poskytuje této soutěži nejen záštitu, ale i přímou podporu. Segment biopotravin je SZPI dlouhodobě sledován a je mi potěšením konstatovat, že s biopotravinami žádné podstatné problémy nemáme. I v této části trhu s potravinami se tak potvrdil stabilně vysoký standard práce tuzemských výrobců," konstatoval ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica.

,,Letošní ročník soutěže Česká biopotravina byl pro mě velkým zážitkem, nejen díky složení odborné poroty, kde zasedla řada zajímavých osobností, ale hlavně díky bioproduktům přihlášeným do soutěže, které jsem měla možnost ochutnat a potvrdit si, že ekologické zemědělství v Česku se vyvíjí tím správným směrem a je zde spousta nových farem a producentů, kteří mají chuť vyrábět a prodávat kvalitní bioprodukty. Jak už jsem ale říkala, vyhrát bohužel nemůže každý, ale vážíme si všech, kteří se do soutěže přihlásili. Je za nimi obrovský kus dobré práce," uzavírá svými dojmy ze soutěže Urbánková.

Kromě práva užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina doplněný příslušným letopočtem, získávají vítězové v jednotlivých kategoriích účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2019 v Norimberku a prostor a inzerci v médiích pro svůj produkt.

Oficiální výsledky soutěže Česká biopotravina roku 2018 byly vyhlášeny dnes na tiskové konferenci Ministerstva zemědělství ČR a předání cen vítězům jednotlivých kategorií proběhne 8. září na akci Dožínky na Letné 2018 v Praze na Letenské pláni, kde budou mít diváci také možnost všechny oceněné biopotraviny ochutnat. Akci pořádá Zařízení služeb Ministerstva zemědělství ČR a více informací najdete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů