Úterý, 19. března 2024

U Wilmingtonu se protrhla hráz, hrozí zamoření toxickým odpadem

U Wilmingtonu se protrhla hráz, hrozí zamoření toxickým odpadem

Záplavy vyvolané v USA tropickou bouří Florence dnes způsobily u severokarolínského Wilmingtonu protržení hráze jezera u bývalé uhelné elektrárny a vyvolaly nebezpečí zamoření nedaleké řeky odpadem. Voda z protržené hráze podle záchranářů zatopila velkou skládku zplodin ze spalování uhlí, které obsahují rtuť, olovo a arzén. Zamoření řeky Cape Fear podle agentury AP zatím nebylo potvrzeno.

V Severní Karolíně pořád prší a hladiny řek stoupají; kulminovat mají v sobotu nebo v neděli. Kompletní vyhodnocení situace a vyčíslení škod není kvůli pokračující kalamitě možné. Skutečný obrázek si záchranáři utvoří až poté, co voda opadne.

Přehradní hráz se protrhla i u severokarolínského městečka Kelly, kde musela při evakuaci pomoci Národní garda a pobřežní stráž. Pomocí vrtulníků a vojenských aut byly evakuovány stovky lidí a další se na vyklizení svých obydlí chystají. Do neděle se údajně situace nezlepší, většina města je pod vodou.

Do těžké situace se dnes dostalo také jihokarolínské město Conway, kde žije kolem 23.000 lidí. Mosty přes místní řeku Waccamaw jsou zatopené a přístupových silnic zbývá málo. Záchranáři a policie vyzývají obyvatele, aby nevyjížděli do ulic a neblokovali nejnutnější zásobování.

Obnovit dodávku proudu se v postižených oblastech zatím nedaří, napsala agentura AP. V Severní Karolíně je bez elektřiny stále zatím 56.000 domácností a provozů. Mezistátní dálnice jsou uzavřeny na 600 místech. Počet lidí, kteří našli útočiště v krytech, se nicméně snížil z původních 20.000 na nynějších 3700.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů