Pátek, 26. dubna 2024

Projekt energetických úspor Jablonci ušetřil víc, než se čekalo

Projekt energetických úspor Jablonci ušetřil víc, než se čekalo

Projekt energetických úspor ušetřil Jablonci nad Nisou téměř o čtvrtinu více peněz, než garantoval dodavatel projektu. Za prvních 13 měsíců od startu dosáhly úspory 4,63 milionu korun. Společnosti ENESA, která byla dodavatelem úprav vedoucích k úsporám, tak město vyplatí prémii 262.698 korun, řekla dnes ČTK mluvčí města Markéta Hozová. Do projektu úspor město v roce 2016 zapojilo 15 nejztrátovějších městských objektů, včetně bazénu.

Úpravami, které vedly k energeticky efektivnějšímu provozu budov, byly většinou rekonstrukce vytápění nebo napojení na centrální zdroje tepla. Elektrické vytápění v několika školkách nahradily moderní plynové kotle. Úpravy stály 39,124 milionu korun. Náklady Jablonec splácí právě z dosažených úspor.

Nejnákladnější byly úpravy v městském plaveckém bazénu, které stály zhruba 7,5 milionu. Před osmi lety tam radnice investovala peníze do tepelných čerpadel, která předehřívají vodu. Zároveň je bazén, stejně jako sousední městská hala, napojen na novou plynovou kotelnu. Až díky investici do moderního systému regulace ale podle města začala tepelná čerpadla přinášet skutečnou úsporu nákladů.

Fungování systému ale podle Hozové odhalilo další slabiny, a firma ENESA proto navrhuje dodatečná opatření zhruba za 1,225 milionu, která by přinesla další úspory. V Mateřské škole Hřbitovní doporučuje firma plně integrovat nově instalované vzduchotechnické jednotky do řídicího systému. V případě Základní školy Pivovarská doporučuje kompletní opravu plynové kotelny, včetně výměny kotlů. Ty současné jsou na hranici životnosti. Zda budou další úpravy provedeny, bude záležet na vedení města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů