Úterý, 19. března 2024

Třídění kovového odpadu se ve Zlíně osvědčilo, nádob přibude

Třídění kovového odpadu se ve Zlíně osvědčilo, nádob přibude

Třídění kovového odpadu se ve Zlíně osvědčilo, město přidá další nádoby. První nádoby na kovový odpad se v krajském městě objevily v prosinci 2017, při prvním lednovém svozu se posbíralo 340 kilogramů kovového odpadu. Za loňský rok obyvatelé vytřídili pět tun kovového odpadu, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Lidé mohli loni odevzdávat kovový odpad do 15 nádob, v prosinci přibyly další, v únoru budou rozmístěny další nádoby, celkem jich ve městě bude 29. "Chceme třídícím občanům poděkovat, že tyto nádoby na kovy využívali. Letos ještě rozmístíme dalších osm nádob. Pokud má někdo na umístění nádoby tip, budeme za něj rádi," uvedla Agáta Zajíčková z odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu.

O možném umístění nádoby rozhodne vlastnictví pozemku či možnost vývozu pomocí hydraulické ruky. Lidé mohou do šedých kontejnerů dávat plechovky od nápojů, kovové uzávěry, šroubovací víčka, konzervy či hliníkové obaly. Do kontejnerů nepatří spreje a deodoranty se zbytky obsahu, plechovky od barev, laků, baterie nebo elektroodpad. Větší kusy kovu, které se do nádoby nevejdou, by lidé měli odevzdávat ve sběrných dvorech.

Kovové obaly se v rámci recyklace dotřídí. "V této fázi se zbaví nečistot a rozdělí na různé druhy. Roztříděné se dále zpracovávají v hutích, kde se přidávají k dalším surovinám na výrobu kovů a při vysoké teplotě se roztaví. Potom se roztavený kov lije do forem, čímž se vytvoří nový tvar a připraví se tak pro další použití. Z recyklovaného materiálu se poté vyrábí odlitky, slitiny kovů, původní výrobky, dráty a další," uvedl mluvčí.

Nádoby na tříděný kovový odpad loni zavedly také například Vizovice na Zlínsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů