Úterý, 19. března 2024

Pražské vodovody a kanalizace dostaly od inspektorů ČIŽP pokutu 400 tisíc korun

Pražské vodovody a kanalizace dostaly od inspektorů ČIŽP pokutu 400 tisíc korun

Inspektoři z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Praze uložili pokutu 400 tisíc korun společnosti Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Firma provozovala své zařízení Kalové hospodářství Drasty v okrese Praha-východ bez platného povolení.


Toto zařízení má sloužit k dosoušení vyhnilého kalu z Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) Praha. ,,Inspektoři ovšem při místním šetření zjistili, že na kalové pole je čerpán kal surový. Jednalo se tedy o změnu využití zařízení z prostých odvodňovacích nádrží na stacionární zdroj znečišťování ovzduší. A k provozu takového zdroje neměla společnost Pražské vodovody a kanalizace povolení. V období, kdy byla kalová pole využívána pro zpracování surového kalu, který tam být neměl, jsme evidovali velké množství stížností na obtěžování zápachem z okolních obcí," uvedl Václav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha.

Při absenci povolení k provozu zdroje znečišťování ovzduší, nemohly být stanoveny podmínky provozu, které mají sloužit jako záruka správného provozování zdroje vzhledem k životnímu prostředí. Nebylo zajištěno spolehlivé a kontrolovatelné vyloučení negativních dopadů provozu na životní prostředí. Tímto jednáním nepochybně došlo k ohrožení životního prostředí.

Pokuta byla potvrzena odvolacím orgánem - Ministerstvem životního prostředí. Sankce je pravomocná.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů