Pátek, 19. dubna 2024

Brabec chce pokračovat ve výměnách kotlů či v boji proti suchu

Brabec chce pokračovat ve výměnách kotlů či v boji proti suchu

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje za priority pro letošní rok realizaci třetí vlny takzvaných kotlíkových dotací, pokračování v boji proti suchu nebo v dotačním programu Nová zelená úsporám. Společně s ministerstvem zemědělství chce letos resort předložit novelu vodního zákona a zahájit legislativní proces nových odpadových zákonů. Priority ministr zmínil v hodnocení své dosavadní práce, které si od všech ministrů za hnutí ANO vyžádal premiér Andrej Babiš. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytlo tiskové oddělení ministerstva.

Resort na výměnu dalších až 30.000 kotlů v rámci třetí vlny dotací na kotle vyčlení 3,125 miliardy korun. Poprvé je nebude možné využít na kotle umožňující spalování uhlí. Nad rámec dotací poskytne také 740 milionů korun na bezúročné půjčky pro obyvatele Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Půjčky jsou určeny na předfinancování nákladů spojených s výměnou starých kotlů pro nejméně sedm tisíc domácností. Dosud bylo z dotací vyměněno zhruba 60.000 kotlů.

Pokračovat chce ministerstvo v boji proti suchu. Mezi prioritami zmínilo koordinaci Národní koalice boje proti suchu, jež vznikla loni a na začátku února podruhé jednala. V roce 2019 chce podpořit dalších až pět tisíc projektů v programu Dešťovka, který je zaměřen na využívání odpadní a dešťové vodu v domácnosti nebo na zahradě.

V únoru také resort vyhlásil výzvu s dotací jedné miliardy korun na projekty takzvané Velké dešťovky pro obce. Úřad tím podpoří hospodaření se srážkovou vodou, obce a města mohou postavit například velké nádrže pod komunikacemi. Ministerstvo v hodnocení dále uvádí, že zrealizovalo tisíce projektů na zadržení vody v krajině nebo posílení zdrojů pitné vody v obcích či spustilo systém monitoringu sucha HAMR.

S ministerstvem zemědělství chce Brabcův úřad předložit novelu vodního zákona zaměřenou na řešení problematiky sucha a krizové scénáře. Zahájit chce také legislativní proces odpadových zákonů, které mají přinést kompletní přeměnu odpadového hospodářství, odklon od skládkování, podporu recyklace a splnění cílů Evropské unie. Na jaře budou předloženy do meziresortního připomínkového řízení.

Letos ministerstvo očekává dalších zhruba 10.000 projektů za 2,2 miliardy korun z programu Nová zelená úsporám. "Od startu programu v roce 2014 bylo vyplaceno 22.000 žadatelů na úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů přes čtyři miliardy korun," napsal úřad.

V hodnocení loňského roku úřad zmínil také kampaň Dost bylo plastu proti jednorázovým plastům, resort podepsal dohodu s několika firmami o tom, že budou snižovat množství plastů ve svých provozech. Zakročit se podle ministerstva podařilo proti poškozeným, vymontovaným nebo nefunkčním filtrům pevných částic u automobilů. Nyní je možné je odhalit přímo v provozu.

Podle Jana Piňose z Hnutí Duha se resort pochlubil okrajovými věcmi, zatímco se stupňuje poškozování přírody, krajiny a klimatu. "Co byste řekli, že jsou priority ministerstva životního prostředí? Chránit lesní půdu a vodu - tedy lesy napadené kůrovcem před vykácením na ohromné holiny a kvalitní půdu před postupující zástavbou i průmyslovým zemědělstvím? Prosazovat kvalitní odpadový zákon a obnovitelnou energii? Zlepšovat podstatně kvalitu ovzduší a tlačit na uzavírání špinavých plýtvavých a nepotřebných uhelných elektráren? Snažit se vrátit lidem ztracené právo rozhodovat o tom, co se v jejich okolí staví, jak osobně slíbil ministr R. Brabec? Bohužel nic z toho MŽP aktivně neprosazuje," napsal ve vyjádření pro ČTK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů