Pátek, 26. dubna 2024

Jihočeši loni vytřídili 96,2 tuny baterií, meziročně o 15 pct víc

Jihočeši loni vytřídili 96,2 tuny baterií, meziročně o 15 pct víc

Jihočeši v roce 2018 vytřídili a předali k recyklaci přes 96,2 tuny baterií. Je to meziročně o 15 procent víc. V přepočtu každý Jihočech vytřídil v průměru 150 gramů baterií. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila za společnost Ecobat Jana Čechová.

V celé ČR lidé loni dali na recyklaci 1645 tun použitých baterií, což je v průměru 155 gramů baterií na jednoho obyvatele. Meziročně je to pokles o 36 tun. Ecobat zajišťuje v Česku zpětný odběr baterií. K recyklaci se v ČR dostane 45 procent baterií.

Téměř polovinu všech baterií odevzdali loni Jihočeši ve sběrných místech v obchodech (41,6 tuny), na druhém místě jsou sběrná místa v obcích (25,9 tuny). Ve firmách se vybralo 10,8 tuny a ve školách přes osm tun baterií.

"Jihočeši se ve sběru baterií v posledních letech zlepšují. V minulém roce se o pětinu zvýšilo množství baterií vybraných v obchodech. Množství baterií vybraných ve firmách se dokonce zdvojnásobilo," uvedl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl. V obcích se podle něj zvyšuje dostupnost sběrných míst, baterie třídí i školy.

V ČR byli loni nejlepší ve sběru použitých baterií lidé v Jihomoravském kraji, kde se vybralo 247 gramů na obyvatele. Nejméně baterií, 73 gramů na člověka, odevzdali lidé v Moravskoslezském kraji.

Ecobat uvádí, že díky recyklaci lze ze 100 kilogramů použitých baterií získat 65 kilogramů kovonosných surovin, z kterých je možné vyrobit nové produkty. Z tuny baterií lze znovu získat až 167 kilogramů oceli, 210 kilogramů zinku, 205 kilogramů manganu a 15 kilogramů niklu a mědi.

Podle Ecobatu patří ČR v třídění baterií mezi nejlepší země regionu. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které se ten rok dostanou do oběhu. Podle Ecobatu třídí baterie sedm z deseti Čechů, 31 procent obyvatel ČR třídění baterií ignoruje, řekla dnes ČTK manažerka marketingu Ecobatu Eva Gallatová.

Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, provozuje přes 22.000 sběrných míst. V roce 2018 zpětně odebrala firma Ecobat 1645 tun baterií, což je 45 procent baterií dodaných na trh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů