Úterý, 19. března 2024

Světový den vody: k zadržení vody v krajině nejlépe pomůže sama příroda

Světový den vody: k zadržení vody v krajině nejlépe pomůže sama příroda

Světový den vody, který letos připadá na pátek dvaadvacátého března, celosvětově poukazuje na nedostatek vody v rozvojových zemích a nešetrné zacházení s vodními zdroji. Díky nadprůměrně teplému počasí a nižšímu úhrnu srážek v posledních letech je téma hospodaření s vodou nadmíru aktuální i v našem prostředí. V rámci opatření proti suchu tak vznikají nákladné stavby a složité systémy k zadržení vody. Přitom se zdá, že lidé snad zapomněli, že průměrně vzrostlý strom v sobě bez problémů udrží i dvě stě litrů životadárné tekutiny.

Lesní porosty od pradávna nazýváme jako ,,plíce planety", ale ve skutečnosti stejně dobře fungují i jako super-efektivní klimatizace a obrovská zásobárna vody. Důležité, ale přesto mnohdy opomíjené funkce, bez kterých by život na planetě neexistoval.

,,Dešťové srážky, které spadnou na zalesněnou plochu, až z třiceti procent zachytí listy a jehličí stromů, lesní půda i rostliny a následně kořenový systém. To je pro představu až osmkrát více, než u nezalesněné půdy," popisuje zkušený lesník a jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc Ing. Petr Skočdopole a pokračuje: ,,Kořenový systém stromů vodu zadrží na potřebnou dobu, přefiltruje a postupně ji vypařuje skrz své listy či jehličí. Tím přirozeně ochlazuje okolní prostředí a pozvolna vypouští vodu do přirozeného koloběhu. Během jednoho letního dne dokáže průměrně vzrostlý strom přefiltrovat a odpařit více než sto litrů vody," dodává Ing. Petr Skočdopole.

K zadržení vody pomáhají také vysoce absorpční mechy a lišejníky, které jsou přirozenou součástí lesa. V jarních měsících pak díky stínění dochází k pomalejšímu a plynulejšímu tání sněhu, který se opět z části vstřebá do půdy.

,,Lesy v rámci naší společnosti mají rozlohu více než dvaačtyřicet tisíc hektarů, což je velmi orientačně pětatřicet milionů stromů. Není tedy složité si spočítat, kolik vody zadrží a přefiltrují zpět do přirozeného koloběhu," udává Ing. Petr Skočdopole s tím, že ochrana vodních zdrojů je široké a komplexní téma, které ve své podstatě zahrnuje i péči o lesní porosty.

,,Ještě před tím, než začneme s budováním složitých a nákladných systémů na zadržení vody, tak bychom se měli inspirovat procesy, které nám nastavila sama příroda. Neměli bychom zapomínat, že lesní porosty jsou jedny z nejdokonalejších zásobáren a čističek vody a podle toho k nim také přistupovat," uzavírá jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Ing. Petr Skočdopole.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů