Úterý, 19. března 2024

Mladí opět v řadě zemí pochodovali za tvrdší ekologickou politiku

Mladí opět v řadě zemí pochodovali za tvrdší ekologickou politiku

Tisíce mladých lidí v desítkách zemí se dnes opět zapojily do pravidelných manifestací na podporu tvrdšího boje proti klimatickým změnám. Shromáždění inspirovaná pátečními "školními stávkami" Švédky Grety Thunbergové se konala po celé Evropě, ale také například v indickém hlavním městě Dillí. Ve čtvrtek vyjádřily mládežnickým aktivistům podporu tisíce vědců prostřednictvím článku v časopise Science.

"Obavy mladých demonstrantů jsou opodstatněné," zní titulek textu v prestižní vědecké publikaci. Badatelé z celého světa v něm prohlašují, že rozhořčení mládeže se může opřít o nejlepší dostupné vědecké poznatky. "Současná opatření na ochranu klimatu a biosféry jsou hluboce nepřiměřená. (...) Je zcela zásadní začít okamžitě s rychlou redukcí emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů," dodávají vědci.

Manifestace volající po větším úsilí politiků v boji proti změnám klimatu se ve větším měřítku konají pravidelně už několik měsíců. Počátečním impulsem bylo počínání školačky Thunbergové, která loni v létě začala vždy v pátek chodit před švédský parlament a apelovat na tamní politiky. Dosud nejrozsáhlejší byly protesty 15. března, kdy se při celosvětové "mobilizaci" demonstrovalo od Sydney přes Soul a New York až po ugandskou Kampalu.

Při dnešním kole "pátků pro budoucnost" se podle deníku The Guardian konaly akce ve více než 30 zemích světa. Na sociálních sítích se objevily snímky z pochodů v Británii, Francii, Německu či Finsku, ale také v Turecku a Indii.

"Byl to opravdu fantastický den, po celé zemi protestovaly tisíce a tisíce studentů a pokračujeme v budování hnutí," citoval The Guardian Jakea Woodiera, který se účastnil shromáždění v Londýně.

Podle britského listu aktivistům vyjádřili podporu kromě vědců i nejrůznější celebrity. Je mezi nimi i britský přírodovědec David Attenborough, který se proslavil jako hlas provázející diváky přírodopisnými dokumenty BBC. Deníku The Washington Post řekl, že manifestace samy o sobě nic neřeší, ale mohou změnit názory veřejnosti i politiků. "A to je důvod, proč stojí za to stávkovat," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů