Úterý, 19. března 2024

Soutěž ,,Hejbni s elektrem" vyhrály Děčín, České Budějovice a Karviná

Soutěž ,,Hejbni s elektrem" vyhrály Děčín, České Budějovice a Karviná

Děčín se stal vítězem 1. ročníku soutěže ,,Hejbni s elektrem pro lepší život", kterou pro statutární města v České republice v loňském roce vyhlásil kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN. Zvítězil v kategorii A určené městům od 40 000 do 89 999 obyvatel.

V kategorii B pro města nad 90 000 obyvatel vyhrály České Budějovice, skokanem roku se stala Karviná. Kritériem hodnocení byla hmotnost zpětně odevzdaného elektrozařízení přepočtená na jednoho obyvatele města.

Úspory díky recyklaci

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 16. května v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník při něm připomněl, že za bezmála 14 let fungování tohoto kolektivního systému se díky recyklaci spotřebičů podařilo ušetřit 4,5 milionu tun emisí CO2 a také 2,5 milionu MWh elektrické energie.

,,Díky surovinám, které bylo možné z odevzdaných spotřebičů získat a znovu použít, se nemusely těžit a zpracovávat nerostné zásoby," vysvětlil Roman Tvrzník.

Podle výkonného ředitele Svazu měst a obcí České republiky Pavla Drahovzala se díky tomu podařilo ušetřit z obecních a městských rozpočtů tři čtvrtě miliardy korun. ,,Prostředky mohly být použity na výstavbu vodovodů, kanalizace, chodníků a další občanské vybavenosti," připomněl Drahovzal účastníkům slavnostního vyhlášení.

Odměny pro vítěze

Soutěž byla zahájena 1. dubna 2018, započítávaly se do ní výsledky dosažené k 31. březnu 2019. Kritériem hodnocení byla hmotnost zpětně odevzdaného elektrozařízení přepočtená na jednoho obyvatele města.

Zapojená města, kterých je celkem 25, soutěžila o největší celkové množství elektrospotřebičů odevzdaných prostřednictvím sběrných dvorů na jejich území. Aktivně tím přispěla k ochraně životního prostředí, navíc mohla získat jednu z finančních výher.

V Děčíně se od dubna 2018 do března 2019 podařilo vysbírat 4,28 kg na obyvatele, v Českých Budějovicích připadlo na každého 3,57 kila. Karviná jako skokan roku zaznamenala meziroční nárůst o 64,2 %.

V kategorii A do 89 999, stejně jako v kategorii B nad 90 000 obyvatel, získali první tři soutěžící odměny ve výši 60, 40 a 25 tisíc korun. Vítěz kategorie ,,Skokan roku" si odnesl padesátitisícovou prémii.

Celkové výsledky

Kategorie A

1. Děčín - 4,28 kg/obyv.

2. Jihlava - 3,9 kg/obyv.

3. Prostějov - 3,6 kg/obyv.

Kategorie B

1. České Budějovice - 3,57 kg/obyv.

2. Plzeň - 3,05 kg/obyv.

3. Olomouc - 2,54 kg/obyv.

Skokan roku: Karviná - meziroční nárůst 64,2 %

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů