Úterý, 19. března 2024

Města zvažují omezení sekání trávy kvůli přírodě a zádrži vody

Města zvažují omezení sekání trávy kvůli přírodě a zádrži vody

Některá středočeská města zvažují omezení sekání trávy kvůli přírodě a zvýšení zadržování vody v krajině. Ve vybraných lokalitách se například sníží frekvence sekání a mohou vznikat i květinové louky. Podle některých odborníků by pak v trávnících mohlo být více rostlinných i živočišných druhů, což má přínos pro životní prostředí.

Vedení Rakovníka se četností sekání podle mluvčího Jiřího Cafourka zabývá. "Na základě analýzy bude systém případně upraven tak, aby se častěji sekalo v lokalitách, kde je to skutečně zapotřebí. V jednání jsou také místa, kde by mohly vzniknout takzvané luční trávníky," sdělil ČTK Cafourek.

Frekvence sekání trávy se ve městě v různých lokalitách liší. Střed města a parky se sekají osmkrát ročně, sídliště čtyřikrát ročně a zatravněné chodníky také čtyřikrát ročně. Roční náklady na sekání trávy činí v Rakovníku přibližně 1,5 milionu korun.

Podle mluvčího se názory na provádění sečí různí, méně častému sekání, jehož výsledkem je i více kvetoucích rostlin, se dle Cafourka brání například alergici.

"Uvažujeme, že budeme méně často sekat v některých lokalitách, a vytipovali jsme několik míst, kde chceme založit květinovou louku nebo letničkový záhon. Jedno takové místo už máme oseté a další připravujeme. Vidíme v tom víceméně samé přínosy," uvedla starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

V Mělníku se v posledních letech průměrně sekají trávníky šestkrát ročně. Letos město očekává náklady na sekání a hrabání včetně podzimního sběru listí přes 5,5 milionu korun. Podle vedoucího odboru životního prostředí Jiřího Hakla se nyní o změně způsobu sekání ve městě jedná.

O šetrnějším sekání trávy uvažuje také Kolín. Podle místostarosty Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) bude radnice zjišťovat, zda je nyní používanými stroji technicky možné nesekat trávu nakrátko jako dosud, ale nechávat ji delší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů