Úterý, 19. března 2024

Experti: Z třetiny Řecka se v příštích dekádách může stát poušť

Experti: Z třetiny Řecka se v příštích dekádách může stát poušť

Zhruba třetině řeckého území hrozí, že se z něj v následujících desetiletích stane poušť. Tvrdí to řečtí experti na změny klimatu, které tento týden citoval řecký deník Kathimerini. Ten experty oslovil u příležitosti pondělního Světového dne boje proti rozšiřování pouští a suchu.

"Zhruba pro třetinu řeckého území existuje vysoké riziko desertifikace, pokud budou stejným tempem pokračovat klimatické změny a budou převažovat vzorce počasí s vysokými teplotami a nízkými srážkami," myslí si Christos Zerefos, který je šéfem výzkumného střediska pro klimatologii při řecké akademii věd.

"Půda bude ohrožena do takové míry, že ztratí plodnost a odumře," dodal řecký klimatolog. Nejvíce je podle něj ohrožen východ Peloponéského poloostrova, východ a severovýchod Řecka, Egejské ostrovy a část Kréty.

Vinu za desertifikaci, tedy postupnou přeměnu krajiny na poušť, Zerefos přičítá klimatickým změnám, které podle něj lidé svou činností na Zemi urychlují. Řecký klimatolog se domnívá, že člověk je zodpovědný za klimatické změny ze 30 až 35 procent. "Pokud něco neuděláme, bude ten podíl 70 až 80 procent," varoval.

Obavy má i Christos Jannakopulos z Národní observatoře v Aténách, který rovněž přičítá vinu za desertifikaci "klimatickým změnám a chybným lidským zásahům".

Oba řečtí klimatologové s odkazem na data OSN uvedli, že asi 1,8 miliardy lidí na Zemi hrozí do roku 2025 nedostatek vody a asi 135 milionů lidí bude muset do roku 2045 kvůli desertifikaci opustit své domovy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů