Úterý, 19. března 2024

Letní čtení: Nové číslo Zpravodaje MŽP se věnuje suchu

Aktuální číslo našeho elektronického magazínu se zaměřuje na českou krajinu, obce a města a problémy, které jim způsobuje sucho jako projev klimatické změny...

Letní čtení: Nové číslo Zpravodaje MŽP se věnuje suchu

A představuje příklady dobré praxe - realizovaných projektů, díky kterým se problémy se suchem daří překonávat. Grafickou podobu Zpravodaje MŽP jsme opět vylepšili, tentokrát ho posíláme v jednostranné variantě, vhodnější pro čtení na monitoru.

Úvodní článek rekapituluje loňský rok ve vztahu k dlouhodobému pozorování, stav vody, se kterým jsme vstupovali do roku letošního a předkládá varianty budoucího vývoje. Fakta připravili odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Adaptační opatření na probíhající klimatickou změnu jsou finančně i stavebně náročná, proto s nimi pomáhají evropské programy OPŽP, ale i národní programy našeho ministerstva a finance ze Státního fondu životního prostředí ČR. Odborným garantem projektů je pak Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Co je možné pro naše území a adaptaci prakticky udělat, si přečtete v tomto čísle Zpravodaje.

Sčítá se každá kapka ke kapce, takže samozřejmě dále běží programy pro domácnosti a zahrádkáře na zachytávání dešťové vody, šetření s pitnou vodou přes využívání přečištěné odpadní vody, tzv. "šedé".

Ministr Brabec také podnikl cestu po Jihomoravském kraji, kde si prohlédl netradiční novátorské projekty v několika lokalitách, které mají obecnou využitelnost a mohou být pro firmy, obce i města inspirací.

A na závěr vás všechny zveme na podzimní Ekofilm do Brna, kde si můžete prohlédnout putovní výstavu Voda a civilizace, která měla premiéru na pražské Kampě a na velkoformátových fotografiích nabízí řadu zajímavých pohledů a faktů o vodě na celém světě.

Přejeme vám pěkné léto a inspirativní čtení na stránkách ZPRAVODAJE MŽP.

Pokud máte zájem odebírat Zpravodaj MŽP do své e-mailové schránky, může napsat na adresu zpravodaj@mzp.cz, kde také uvítáme vaše komentáře a nápady na další témata, která vás zajímají.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů