Úterý, 19. března 2024

Evropský den koupání v řekách oslaví Praha skokem do Vltavy

Evropský den koupání v řekách oslaví Praha skokem do Vltavy

K oslavám Evropského dne koupání v řekách, který letos připadá na neděli 14. července, se již poosmé připojí Praha 12, mimo jiné hromadným skokem do Vltavy. Pražské vodovody a kanalizace akci podpoří článkem na svém dětském webu, uvedl mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. Hlavní myšlenka akce, tedy začlenění řeky do běžného života lidí, je v hlavním městě momentálně nepřímo rozvíjena revitalizací pražských náplavek. Neutichají ani diskuze o vybudování říční plovárny.

Na louce v Komořanech v Praze 12 začne program k Evropskému dni koupání v řekách ve 14:00. Naplánován je hromadný skok do Vltavy i vzdělávací akce o významu vody a řek. "Děti se mohou těšit na koníky místní chovatelky," řekla místostarostka Prahy 12 Eva Tylová, která v roce 2012 iniciovala zapojení městské části do této celoevropské akce.

Nezisková organizace Arnika tzv. koupací den v řekách v České republice zaštiťovala mezi lety 2002 až 2012. Dále se ale akci nevěnuje. V roce 2015 se pořádání společného skoku do Vltavy z pražské náplavky ujala Koalice pro řeky. Letos ale nic podobného nepřipravuje. Větší oslavy v celé Evropě se konají zpravidla jednou za pět let a další připadají na příští rok, uvedl zástupce Koalice pro řeky Vlastimil Karlík.

V minulosti bývalo u Vltavy živo díky říčním plovárnám. "Byly například u Žofína, pod Vyšehradem, ale i u budovy Strakovy akademie. V současné době lze uvažovat pro nové říční lázně buď s využitím říční vody se systémem filtrace sítěmi od velkých nečistot, nebo vloženým plovoucím bazénem s čistou vodou," uvedl mluvčí Institutu pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy Marek Vácha.

Koncept plovoucích lázní na Rašínově nábřeží naposledy vytvořil Petr Janda, kterého si magistrát vybral coby architekta projektu obnovy Rašínova, Hořejšího a Dvořákova nábřeží.

Podrobný plán kruhové plovárny na Vltavě již dříve zpracovali architekti Andrea Jašková, Ondřej Lipenský a Jan Wolf. Podle slov Lipenského současné vedení města pracuje s Jandovým návrhem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů