Úterý, 19. března 2024

Sucho na Rakovnicku je nutné řešit komplexně, protože se s ním potýká dlouhodobě

Sucho na Rakovnicku je nutné řešit komplexně, protože se s ním potýká dlouhodobě

Komplexní řešení problematiky sucha na Rakovnicku, závlahy pro chmelnice, aktuální stav přípravy vodních nádrží Senomaty a Šanov a další opatření v boji se suchem dnes řešila vláda na pracovním výjezdu. Členové vlády navštívili Senomaty, Chrášťany, kde se setkali se zemědělci, a Nenačovice.

,,Kolegům z vlády jsme přímo na místě představili projekty vodních nádrží Senomaty a Šanov s navazujícími závlahami. Seznámili jsme je i s komplexním řešením problematiky sucha v povodí Rakovnického potoka a s vodním dílem Kryry. To bude zajišťovat dostatek vody v povodí Rakovnického potoka i Blšanky, která bude sloužit především pro závlahy chmelařských a zemědělských oblastí a k nadlepšování průtoků v tocích v období sucha. Na první etapu souvisejících opatření je připraveno 550 milionů korun. Celkové náklady na komplexní řešení sucha na Rakovnicku dosáhnou přibližně 3,4 miliardy korun. Po dokončení všech opatření tak bude mít tento region konečně zajištěný dostatek vody," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že sucho se musí na Rakovnicku řešit komplexně proto, že se s ním potýká dlouhodobě.

Vládou schválená výstavba vodních děl Senomaty a Šanov je nezbytná především pro nadlepšování průtoků a také jako zdroj vody pro využití k závlahám na Rakovnicku, které patří v Česku mezi oblasti nejvíce postižené suchem. Předpokládaný termín výstavby nádrží Senomaty a Šanov je mezi roky 2022 až 2025.

V Chrášťanech členové vlády navštívili společnost Lupofyt, která se věnuje mj. pěstování chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák, a prohlédli si chmelnice pod závlahou. Právě na podporu obnovy a budování závlah je určen program Ministerstva zemědělství Podpora konkurenceschopnosti agropotravinářského komplexu. Mohou ho využít zemědělci i podnikatelské subjekty například pro zlepšení technického stavu stávajících závlahových sítí, k nákupu nových zařízení či výstavbu nových závlahových nádrží. Na období 2017 až 2022 je na program vyčleněna částka 1,1 miliardy korun. Kapkovou závlahu do chmelnic podporuje národní program Podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách. Na rok 2019 je pro tyto účely vyčleněno 35 milionů korun. Jde o další významné navýšení, v předchozím roce 2018 bylo vyplaceno zhruba 26,6 milionu korun.

V rámci výjezdu se členové vlády seznámí také s revitalizací vodního toku Loděnice v Nenačovicích. Povodí Vltavy vytvořilo na místě technicky místo napřímeného koryta řeky nové meandrující koryto včetně tůní, skluzů a brodu. Nové koryto bylo rozšířeno z původních 6 až 8 metrů na zhruba 20 metrů a v jeho okolí bylo vysázeno 10 000 dřevin.

Výjezdu vlády na Rakovnicko se kromě ministra zemědělství Tomana zúčastnil předseda vlády Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů