Úterý, 19. března 2024

Ve Středních Čechách se realizují stovky projektů v rámci boje se suchem, financuje je stát i EU

Ve Středních Čechách se realizují stovky projektů v rámci boje se suchem, financuje je stát i EU

Předseda vlády Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a jeho vládní kolegové dnes navštívili modelové projekty reprezentující současný boj státu, samosprávy i soukromníků se suchem, a to projekty zaměřené na zemědělství a krajinu. Vládní návštěva má upozornit na konkrétní projekty a inspirovat další hospodáře v krajině, aby tyto potřebné projekty realizovali.

,,Za posledních 100 let jsme vysušili milión hektarů mokřadů a rybníků, postavili tisíce kilometrů meliorací, abychom mohli využívat zemědělskou půdu, vybetonovali jsme koryta řek, aby voda rychleji odtékala. Celková délka říční sítě se zkrátila o 30 %, rozloha niv a mokřadů klesla o 80 %, rozloha rybníků klesla od 17. století o 70 %, rozoráno bylo 270 000 ha luk a pastvin," řekl v úvodu vládní návštěvy v Senomatech na Rakovnicku ministr životního prostředí Richard Brabec.

Rakovnicko patří mezi nejsušší místa v České republice. Ve spolupráci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství a s. p. Povodí tam vznikají vodní nádrže, které budou kumulovat vodu z řeky Blšanky, ale i přivaděč, který bude převádět vodu z Ohře. Součástí projektu budou i přírodě blízká opatření financovaná z prostředků Ministerstva životního prostředí - např. ta, která pomohou s erozí, rozlivy vody do krajiny nebo čištěním vody.

Další přírodě blízké projekty, které pomáhají zadržovat vodu v krajině v regionu, realizují obce, kraje, spolky, státní podniky povodí, ale i Agentura ochrany přírody a krajiny. Financuje je právě Ministerstvo životního prostředí buď z evropských prostředků, nebo ze zdrojů Státního fondu životního prostředí. Jedním takovým projektem je revitalizace potoka v Nenačovicích. Ten patří mezi jeden z tisíce projektů, které od roku 2014 v rámci boje se suchem MŽP zafinancovalo. Díky revitalizaci dojde k prodloužení potoka, rozvolnění a změlčení koryta, vznikne několika tůní v původní trase koryta potoka. Změlčené koryto méně odvodňuje porézní zeminy nivy, což je přínos pro doby sucha. Zároveň takovým členitějším korytem pomaleji protečou případné povodňové průtoky a snadněji se rozlijí do okolní nivy. To znamená zmírnění dopadů povodní na níže ležící obce. Projekt tak velmi účinně řeší extrémní projevy klimatické změny - sucho i povodně.

,,Zadržování vody v krajině je klíčovým nástrojem pro doplňování stavu podzemních vod, pro ochranu půdy před erozí, ale spolehlivě funguje i jako ochrana před povodněmi, což je rovněž jeden z extrémních projevů klimatické změny. Je to budování mokřadů, tůní, rybníků, průlehů v krajině, výsadba zeleně a krajinné prvky jako remízy nebo biopásy na zemědělské půdě, revitalizace vodních toků - rozlivy vody do krajiny z koryt řek nebo zpomalení odtoku vody. Právě Nenačovice jsou jedním takovým modelovým projektem. Takových projektů MŽP od roku 2014 realizovalo na 1000 za 3,5 mld. korun," uvedl ministr Brabec.

Během cesty oznámil šéf rezortu životního prostředí také jednu novinku, na které se dohodl s vedením Státního pozemkového úřadu. MŽP bude nově financovat adaptační projekty Státního pozemkového úřadu. ,,V rámci Programu rozvoje venkova v gesci Ministerstva zemědělství se již prostředky vyčerpaly, takže MŽP umožní čerpání ze svých programů. Pozemkový úřad disponuje řadou připravených projektů v hodnotě až 1,5 miliardy korun," řekl dnes ministr Brabec.

Z prostředků od MŽP bude SPÚ realizovat projekty jako výstavbu poldrů a retenčních nádrží, nebo protierozní opatření jako například zakládání biokoridorů, obnovu polních cest, remízů atp. v zemědělské krajině. Kofinancování některých projektů zajistí Ministerstvo zemědělství.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů