Čtvrtek, 28. března 2024

V českých domácnostech a firmách leží miliony starých mobilních telefonů, jejich recyklace by přinesla tuny materiálů

V českých domácnostech a firmách leží miliony starých mobilních telefonů, jejich recyklace by přinesla tuny materiálů

V Česku je podle odhadů odborníků několik milionů nepoužívaných mobilních telefonů. Většina z nich je v domácnostech, statisíce leží ve skladech firem. Jejich recyklací by bylo možné získat tuny materiálu na výrobu nových telefonů. Baterie a LCD obrazovky navíc patří mezi odpad, který je nebezpečný pro životní prostředí. Firmy mohou díky hromadné recyklaci starých zařízení i vydělat.

Mobilní telefony patří mezi nejčastěji obměňovanou elektroniku v domácnostech i firmách, nové si lidé pořizují přibližně každé 2 až 3 roky, firmy mají navíc na pravidelnou výměnu techniky vlastní předpisy. ,,Češi si zatím nezvykli staré telefony recyklovat. Považují je za cenné věci, které se ještě mohou hodit, nebo si je nechávají z nostalgie. O trochu lepší je situace ve firmách, kde se technika kupuje hromadně a vedení nechce staré telefony skladovat. Pokud si u nás firma objedná dodávku a nastavení nových telefonů, většinou nám ty staré rovnou odevzdá. Přesto se podle našich odhadů v českých firmách povalují statisíce nepoužívaných telefonů," říká Edward Plch ze společnosti System4u, která se zabývá správou mobilních zařízení. Při recyklaci se díly telefonů mohou rovnou využít pro výrobu nových, nebo se rozloží na jednotlivé prvky a ty se vrátí do výrobního procesu. ,,Mobilní telefony obsahují kromě plastu i zlato, kobalt, měď, stříbro, rtuť nebo arsen. Pokud telefon skončí v koši, tedy na skládce a pak ve spalovně, je to velká zátěž pro životní prostředí," popisuje Edward Plch.

Firmy i jednotlivce od recyklace odrazuje i možné zneužití dat v telefonu. Obnovení továrního nastavení totiž k trvalému vymazání dat nestačí, je potřeba složitějších nástrojů. ,,Pokud nám firma odevzdá staré telefony, odborně z nich odstraníme všechna data - tento krok je nedílnou a velice důležitou součástí recyklace. Vyhodit telefon v továrním nastavení do koše nebo ho odnést do bazaru je z hlediska ochrany dat velmi rizikové," říká Edward Plch ze System4u. "Firmy si postupně zvykají na to, že citlivá data v mobilních telefonech zaměstnanců je třeba zabezpečit, ale pak se často stává, že nevymazaná zařízení nechávají ležet několik let ve skříni, na bezpečnost je přitom třeba myslet pořád, při nákupu i likvidaci," dodává Plch. Ekologická likvidace mobilních telefonů firmy nic nestojí, za novější telefony mohou dokonce dostat zaplaceno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů