Úterý, 19. března 2024

Za porušení podmínek integrovaného povolení uložili inspektoři ČIŽP pokutu sto tisíc korun

Za porušení podmínek integrovaného povolení uložili inspektoři ČIŽP pokutu sto tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Oblastního inspektorátu České Budějovice uložili společnosti LAUFEN CZ s.r.o. pokutu sto tisíc korun za provozování ,,Zařízení na výrobu zdravotní keramiky - provozovna Bechyně" v rozporu s podmínkami integrovaného povolení. Sankce je pravomocná.

V roce 2016 překročila firma několikrát měsíční povolené množství pro vypouštění průmyslových odpadních vod (červen, červenec, září, říjen). Zároveň tak překročila i roční povolené množství a vypustila do řeky Lužnice celkem 119 009 m3 průmyslových odpadních vod.

,,Firma nezajistila, aby odpady zařazené podle druhu a kategorií byly shromažďovány odděleně. Například v kovových kontejnerech umístěných v areálu označených ,,směsný komunální odpad", byly i odřezky kabelů, kancelářský papír, voskovaný papír od etiket, folie, pěnové proložky, provázky, PET lahve, plechovky od nápojů, vázací pásky, kelímky, skleněné lahve a další," řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Společnost také do dvou pracovních dnů neohlásila krajskému úřadu havárii s vlivem na životní prostředí, konkrétně šlo o únik chlornanu sodného do řeky Lužnice, ke kterému došlo 14. 4. 2018. Ani zprávy o plnění podmínek integrovaného povolení za roky 2016, 2017a 2018 neobsahovaly všechny výsledky monitoringu vod, konkrétní data v případě termínovaných podmínek, správné odkazy na přílohy a správné zdůvodnění plnění některých podmínek. Tím vším společnost LAUFEN CZ s.r.o. porušila povinnosti stanovené zákonem o integrované prevenci.

Firma nezajistila, aby odpady zařazené podle druhu a kategorií byly shromažďovány odděleně.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů